A rendőrök számára a legnagyobb ajándék az, ha az ünnep békében és unalomban telik

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szomorú aktualitása lett a szegedi rendőrkapitánnyal készült interjúnknak.

Bár karácsonykor minden elcsendesül és lelassul kicsit, idén ez hatványozottan igaz. A rendőrségnek azonban az ünnepek alatt sem lesz kevesebb feladata, mint az előző években. Az ünnep előtti vásárlási roham biztonságának megőrzése után jön a következő feladat: vigyázni a közbiztonságot és közrendet az ünnepek alatt. Szomorú bizonyítéka a rendőrök áldozatos munkájának a szerda reggeli budapesti eset, ahol egy rendőrt késeltek meg.

– Ez az év mindenben más volt, mint az előzőek. A rendőrség alapfeladata természetesen továbbra is a közrend, a közbiztonság fenntartása, és az államhatár védelme, azonban nem szabad elfeledkezni a járvánnyal kapcsolatos védelmi intézkedésekről sem – válaszolta lapunk kérdésére dr. Harkai István szegedi rendőrkapitány.

Hozzátette, hogy a szegedi rendőröknek a büntetés eddig sem volt céljuk, kirívó esetben alkalmaztak csak szankciót, ez az ünnepekben sem lesz másként. Hangsúlyozta: az emberek nagy többsége együttműködő volt, és betartotta az előírásokat.

– A kijárási tilalom miatt jóval csendesebb éjszakák voltak karácsony előtt, de az ünnepek előtti vásárlási roham biztonságának szavatolása minden évben komoly figyelmet és erőfeszítést igényel kollégáimtól. Sajnos a családon belüli egyet nem értések az ünnepek alatt is adhatnak majd nekünk munkát, idén ez hatványozottabban várható – részletezte a rendőrség feladatait a kapitány.

​A rendőri szolgálat is azon hivatások közé tartozik, ahol „nincs” ünnepnap. A folyamatos szolgálat mellett igyekeznek úgy alakítani a beosztást, hogy minden rendőrnek jusson ideje karácsonyozni. – Vezetőtársaim az ünnepi szolgálatot megpróbálják úgy szervezni, hogy minden munkatársamnak legalább az egyik napja szabad lehessen, amikor csak a családjával tud lenni. Tudni kell azonban, hogy a szegedi rendőrök a határ őrizetéből is kiveszik a részüket, így idén is lesznek olyan kollégáim, akik a karácsonyfa helyett a határ mellett töltik az ünnepeket. A rendőrök számára szerintem a legnagyobb ajándék az, ha az ünnep békében és unalomban telik – mondta dr. Harkai István, aki azt is elárulta, hogy szilveszterkor egy rövid koccintásra van lehetőség a szolgálat során is, de természetesen csak szigorúan kölyökpezsgővel.

Előző sztori

Ma eljön az az éjszaka...

Következő sztori

Karácsonyi képeslap a Szegedi Nemzeti Színház színésznőjétől

Legutóbbi hasonló cikkek