Közélet

A negyedik gyertya

A negyedik gyertya

2020. december 20., vasárnap
A negyedik gyertya

Olvasom, s értelmezni igyekszem egy verstöredéket: „Aranyvasárnap… Mit vegyek neked? / Nyitva az ég…” Csoóri Sándortól való ez, a mai napra írt versének két sora. Ha csak ezt az általam kiemelt részletet olvasom: utalhat az égi ajándékra. Amit karácsony ad. Vagyis – lelki békét. Nyugalmat. Bizonyosságot a hitben, jóakaratban. És a szeretetben.

Egy újabb gyertyát gyújt meg ma a hagyománytisztelő ember az adventi koszorún. Az első láng november utóján, 29-én lobbant föl, s az ősi hitet jelképezi, azt, amit az első emberpár, Ádám és Éva kapott Teremtőjétől. A második vasárnapon kigyúló gyertya a reményt szimbolizálja: a megváltás reményét. Ezüstvasárnapon föllobbant a harmadik láng – az öröm üzenetével, amit a hamarosan megszületendő Fiú jelent. És ma megéled a negyedik láng: a szeret tüze, amivel Keresztelő Szent János készítette Jézus útját az emberek szívéhez.

Ez a hívő ember gondolatsora. De az aranyvasárnap szokásrendjének van egy másik, újsütetű tartalma. Roham az ajándékokért. Az idén visszafogottabban kicsit, na ja, a körülmények… De tagadhatatlan, a vásárlás uralja ezt a napot. A realizmus szól a költőből is – a Mit vegyek neked? kérdésre ugyanis Csoóri Sándor a félbehagyott sort így folytatja: „Nyitva az ég, nyitva a boltok.” És tényleg, a boltok, ez a jelenkor realitása. Keseregni ezen hiábavaló. Csak az egyensúly, igen, az egyensúly… hogy ne ez uralja teljesen az ünnepünket! Amiképp a Csoóri-fohász is szól:

„Egy kis életet kellene még, ha lehetne,

tűlevél-szagút, hiszen karácsony közeledik…”

Másik költő, Pilinszky János, ugyanarról, az ünnepre készülődésről: „Ádvent: a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. … Az a gyerek, aki az első hóesésre vár – jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel.”

Hát teljesüljön!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.