Egészség

A nagyvárosokban szegik meg legtöbbször a maszkviselés szabályait

A nagyvárosokban szegik meg legtöbbször a maszkviselés szabályait

2020. december 7., hétfő
A nagyvárosokban szegik meg legtöbbször a maszkviselés szabályait

Kiss Róbert alezredes tájékoztatása szerint a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 11 602 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.

A rendőrök a hétvégén a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt 768 emberrel szemben léptek fel. Ez a megelőző hétvégéhez képest 31,2 százalékos emelkedést jelent - jegyezte meg.

Hozzátette: a tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken 41 emberrel, míg az üzletekben és bevásárlóközpontokban 77 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A járvánnyal összefüggésben március óta 492 bűncselekmény miatt indult eljárás, az ügyekben eddig összesen 98 gyanúsítottat hallgattak ki - ismertette Kiss Róbert.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: vannak olyan élethelyzetek, amikor forgalmi okból, például baleset vagy útlezárás miatt nem ér haza valaki 20 óráig, ezekben az esetekben méltányosságból eltekintenek a szankciók alkalmazásától. Ugyancsak kérdésre válaszolva két konkrét esetet említett: nem büntettek meg egy embert, akinek hazafelé tartva meghibásodott az autója és egy másikat sem, aki még a jogszabály hatályba lépése előtt vásárolt repülőjegyet és kijárási tilalom ideje alatt a reptérre tartott.

Hangsúlyozta: a kijárási tilalom célja a fertőzés terjedésének megakadályozása, lassítása és kérte a szabályozás betartását mindenkitől az emberek életének, egészségének és testi épségének megóvása érdekében.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.