Egészség

A járvány második hulláma sokkal erősebb

A járvány második hulláma sokkal erősebb

2020. december 3., csütörtök
A járvány második hulláma sokkal erősebb

Müller Cecília - a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs bizottság előtti beszámolója során - elmondta: régen szembesült a világ ilyen hatalmas pandémiával. A 2019 végén indult járvány rendkívüli kihívást jelent a világban. Csütörtökig világszerte csaknem 64 millió fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 41 millió gyógyultat és 1,5 millió elhunytat tartanak számon. Az abszolút számokat tekintve a legtöbb fertőzött és áldozat az Egyesült Államokban van, amelyet szorosan követ Brazília.

Magyarországon március 4-től (az első esetek regisztrálásától) november 22-ig 3891-en hunytak el a koronavírussal összefüggésben. A járvány első hullámában 605 igazolt fertőzött hunyt el, az összes elhunyt 15,5 százaléka, 84,5 százalékuk a második hullám áldozata.

Azon elhunytak aránya, akiknél más alapbetegséget, társbetegséget nem tártak fel, jelenleg 4-7 százalék - mondta Müller Cecília.

A korcsoportos eloszlást kifejtve elmondta: az első hullámban inkább az idős korosztály volt érintett. A fertőzöttek 14 százaléka 80 év feletti volt, 9,8 százalékuk a 70-79 éves korosztályba tartozott. Azt is megfigyelték, hogy a férfiak között magasabb volt a fertőzöttek száma.

A második hullám elején a 20-29 éves, majd a 10-19 éves korosztály volt leginkább érintett, később az egyre magasabb életkorú korosztály is bevonódott. Jelenleg a fertőzöttek átlagéletkora 40 év, az elhunytaké 76 év - fejtette ki.

Most már nincs olyan település, amely ne lenne érintett a járványban. A fertőzésben leginkább érintett megye Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye, míg a legkevésbé Tolna, Somogy és Baranya érintett. Ezen megyék járványügyi számai másfél-kétszeresen térnek el az országos átlagtól.

Elmondta: elindult a célzott csoportos tesztelés, a PCR-vizsgálatok száma és lehetősége pedig kibővült. Több laborban végzik a vizsgálatokat, mentődolgozók, egészségügy szolgáltatók, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szűrőbuszai, az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozói is részt vesznek a tesztelésben.

Az országos tiszti főorvos szólt a járványügyi intézkedésekről, az egészségügy szolgáltatókat segítő eljárásrendről, a nemzeti oltóanyaggyár létrehozásáról is. Müller Cecília azt mondta: a magyar vakcinafejlesztés jól halad.

Elmondta: megjelent az oltási igény felméréséről szóló jogszabály. Bízik benne, hogy Magyarország kötelező védőoltási rendszere elegendő bizalmat kelt a lakosságban, így élni fognak az oltás lehetőségével, hogy megfékezhessék a pandémiát.

Müller Cecília elmondta, többféle vakcina érkezhet egy időben Magyarországra. Valamennyi típusút 2-szer kell beadni, 3-4 hét múlva ugyanazzal a vakcinával meg kell ismételni az oltást.

Müller Cecília szerint az oltási menetrendet az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálja, az NNK közreműködésével. A krónikus betegekkel és a védekezésben részt vevőkkel kezdik az oltást, majd terjesztik ki a kört a lakosságra. A vakcinainfo.gov.hu oldalon hamarosan lehet jelezni, hogy ki szeretné beoltatni magát. A nyugdíjasok számára hagyományos módon tervezik ezt a felmérést.

Müller Cecília kiemelte: az elvégzett tesztek számát folyamatosan közzéteszik a koronavirus.gov.hu oldalon. Az adatszolgáltatással kapcsolatban elmondta: ez egy rendkívül bonyolult folyamat, nemcsak számokat kell összeadni, hanem valamennyi adatszolgáltató rendszerből kell egy validált adatsort összeállítani.

Elmondta: sok kifogás érkezett amiatt, hogy a pozitív esetekről értesítették az önkormányzatokat. Különösen kis településeken beazonosítható a fertőzött ember, akit így szegregáció érhet. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy így is bárki kérheti az önkormányzat segítségét.

Müller Cecília cáfolta, hogy a szociális ágazatban ne valósulna meg a tesztelés. Az influenza elleni védekezéssel kapcsolatban elmondta: a legutóbbi heti jelentés szerint jelenleg is minden megyében rendelkezésre áll még oltóanyag. Arra kérte a háziorvosokat, ha igényelnének még vakcinát, jelezzék a járási népegészségügyi osztály felé.

Kiemelte: a kormány nem foglalt le semmit, azért vette meg a 4 komponensű oltóanyagot, hogy az is mindenki számára elérhető legyen térítésmentesen.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.