/

Indulhat a 4 milliárdos infektológiai központ építése Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Közlöny november 17-i számában megjelent az a kormányhatározat, amely 4,2 milliárd forintot biztosít a Szegedi Tudományegyetem újabb egészségügyi beruházása számára. A fejlesztés eredményeképpen infektológiai klinika és oktatóközpont épül Szegeden. A gyermekeket és felnőtt pácienseket egyaránt fogadó Infektológiai Központban a fertőző betegek ellátása mellett gyakorlati oktatás is folyik és új, önálló egyetemi tanszék is működik majd.

A Szegedi Tudományegyetem célja egy olyan, a 21. század kihívásainak megfelelő infektológiai központ kialakítása, amely minden elemében megvalósítja az infekció kontrollal és járványügyi izolációval kapcsolatos irányelveit, és egyúttal képes havária helyzetek esetén – legyen az egészségügyi (járvány) vagy nemzetbiztonsági (terrorizmus, migráció, baleset) – kapacitásait rövid időn belül rugalmasan bővíteni.

Az Állomás utca 6. szám alatti területen, 4 szinten, 4575 négyzetméteren működik majd az új központ.

Az épület földszintjén ambuláns és diagnosztikai egységeket alakítanak ki. A beruházással megvalósítható lesz az, hogy a gyermek- és felnőttellátást egymástól elkülönítve végezzék. Három emeleten 54 darab egyágyas kórtermet alakítanak ki vizesblokkal, a kórtermek szükség esetén kétágyasra bővíthetők. A betegszobákban kialakítható a fertőzés ellátásához – lélegeztetés, intenzív ellátás – szükséges technológia is. A kórtermek izolálhatóak, és izolálható az a hat ápolási egység is, amelyekhez egységenként 9 kórterem tartozik.

A Szegedi Tudományegyetem a 2015-ös migrációs válság során ismerte fel, hogy a Dél-alföldi Régió infektológia ellátási képessége nem megfelelő. Ezért az SZTE kidolgozta szakmai és infrastruktúra-fejlesztési koncepcióját egy új infektológiai centrum létrehozására. A szegedi egyetem 2018-ban készült el a korszerű infektológiai központ terveivel.

Első körben az építési területen és annak környezetében álló mintegy 800 négyzetméternyi épületet bontanak el.

A szegedi infektológiai központban a fertőző betegek ellátása mellett gyakorlati oktatás is folyik, új, önálló egyetemi tanszék is működik majd, ezáltal az SZTE bekapcsolódhat a járványügyi szakemberek folyamatos képzésébe.

Az infektológiai ellátásban is hármas, azaz a legmagasabb progresszivitási szintet kell biztosítania a szegedi egyetemnek. Így az SZTE Infektológiai Központja lesz a dél-alföldi régió egyetlen olyan egészségügyi centruma, ahol a fertőzésben megbetegedett gyermekek és felnőttek speciális ellátását végzik. Ez a centrum színvonalában versenyképes lesz más, hasonló európai intézményekkel.

A most megjelent kormányhatározat szerint a kicsivel több mint 4 milliárd forintot – egészen pontosan 4,171 milliárdot – két részletben kapja meg az egyetem: a projekt 2021-re eső részére 2,475 milliárdot, 2022-re pedig a fennmaradó részt. (Tavasszal – amikor először számoltunk be a tervekről – még csak 1,5 milliárd forintból tervezték kialakítani a klinikát és az oktatóközpontot.)

Előző sztori

Év végéig „élvezhetjük” az átmeneti megállót a Temesvári körúton

Következő sztori

Ismét nagy a forgalom a röszkei és csanádpalotai határátkelőn