Illegális bevándorlás

Három embercsempész került dutyiba Szegeden

Három embercsempész került dutyiba Szegeden

2020. november 6., péntek
Három embercsempész került dutyiba Szegeden

A megalapozott gyanú szerint augusztus 6-án, a reggeli órákban Ásotthalom térségében, egy erdősáv melletti földes bekötőúton a Készenléti Rendőrség járőrei két várakozó gépjárműre lettek figyelmesek, majd azt észlelték, hogy az erdőből öt személy érkezik és száll be a gépkocsikba. A rendőrök a járművek vezetőit valamint az utasokat elfogták. A magukat szír állampolgárnak valló migránsok – akiket a sofőrök Ausztriába szállítottak volna – Magyarországon való tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

A rendőri intézkedés során megállapították, hogy a két embercsempész tevékenységét egy harmadik járműből „előfutóként” további két társuk segítette, akiket a nyomozó hatóság tagjai a közelben szintén elfogtak. E két gyanúsítottal szemben őrizetbe vételüket követően bűnügyi felügyelet kényszerintézkedés elrendelésére került sor.

Az időközben folytatott nyomozás adatai azt tárták fel, hogy a bűnügyi felügyelet alá helyezett gyanúsítottak valójában egy, migránsok szerb-magyar határszakaszon történő illegális átjuttatására és Nyugat-Európába szállítására szakosodott nemzetközi bűnszervezet tagjaiként működtek. Feladatuk a sofőrök beszervezése és a szállítás figyeléssel biztosítása, segítése volt. A nyomozás adatai szerint e két gyanúsítottat egy harmadik, olyan társuk szervezte be, aki a bűnszervezet vezetőjétől kapta az utasításokat.

A bűnszervezet tagjaként elkövetett, minősített embercsempészés bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban a járási ügyészség a szökés-elrejtőzés veszélye, valamint a büntetőeljárás meghiúsításának veszélye okán tett előterjesztést a bűnügyi felügyelet alatt álló és az őket beszervező gyanúsítottak letartóztatására. Kettejük esetében – előéletükre tekintettel – a bűnismétlés veszélyével is alátámasztotta indítványát az ügyészség.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a tegnapi napon megtartott üléseken a gyanúsítottak letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte. Végzései az ellenük bejelentett védelmi fellebbezések folytán nem váltak véglegessé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.