Illegális bevándorlás

Embercsempészekre csaptak le a csongrád-csanádi zsaruk

Embercsempészekre csaptak le a csongrád-csanádi zsaruk

2020. november 5., csütörtök
Embercsempészekre csaptak le a csongrád-csanádi zsaruk

Mint arról korábban beszámoltunk, a csoport négy tagja ellen a rendőrök még augusztus 6-án indítottak eljárást. A férfiak közül ketten valamivel 6 óra után két járművel haladtak Ásotthalom térségében. Az autókban öt, magát szírnek valló személy is utazott, azonban személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a gépkocsik vezetőit a szegedi határrendészeti kirendeltségre előállították, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás.

Az illegális migránsokat a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

https://www.youtube.com/watch?v=066c8fGbtqY&feature=emb_logo

Ezzel szinte egyidőben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Illegális Migráció Elleni Osztálya, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya, valamint a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztálya együttműködése alapján Ásotthalom külterületén, az 55-ös számú főúton a rendőrök intézkedtek egy harmadik járműben tartózkodó további két magyar állampolgárral szemben. Az ellenőrzés megállapította, hogy a sofőr és utasa összefüggésbe hozható a korábbi embercsempészéssel, így őket szintén előállították a határrendészeti kirendeltségre és büntetőeljárás indult ellenük is.

A bíróság négyből két férfi esetében bűnügyi felügyeletet rendelt el. A nyomozás során a Csongrád-Csanád megyei rendőrök megállapították, hogy a férfiak bűnszervezetben követték el a cselekményt, amelynek egy budapesti férfi a vezetője.

A főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának munkatársai november 3-án a fővárosi férfit és két társát – akik ellen korábban már megindult a büntetőeljárás – otthonukban elfogták és előállították. A nyomozók őrizetbe vették őket és kezdeményezték az illetékes ügyészségen letartóztatásuk indítványozását.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.