Közélet

Egyelőre nem lesz szigorítás, maradnak az eddigi intézkedések

Egyelőre nem lesz szigorítás, maradnak az eddigi intézkedések

2020. november 26., csütörtök
Egyelőre nem lesz szigorítás, maradnak az eddigi intézkedések

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy karácsonyig várható-e a járvánnyal kapcsolatos szigorítás, megerősítette: a jelenlegi vírushelyzet ismeretében nincs szándéka a kormánynak a szigorításra, de folyamatosan figyelik a fertőzöttségi adatokat, és ha szükséges a kormány enyhíteni és szigorítani is készen áll.

Arra a felvetésre, hogy a karácsonykor lehetnek-e nagyobb családi rendezvények, a miniszter kis türelmet kért és azt ígérte, hogy a kormány a karácsonyra vonatkozóan is világos szabályozást fog megalkotni.

Az iskolabezárásra vonatkozó kérdésre elmondta: jelenleg az iskolák négyötöde zavartalanul működik, 3-4 százalékukat kellett csak bezárni. Ezek az adatok azt támasztják alá, hogy helyes a kormánynak az iskolákkal kapcsolatos döntése - rögzítette.

Gulyás Gergely egy reakciójában jelezte: a kormány dolgozik a táppénz szabályainak változtatásán, hiszen indokolt, hogy a szülő otthon maradhasson karanténban lévő gyerekével, akárcsak az, hogy a pedagógusoknál azt vélelmezzék, munka közben betegedtek meg koronavírussal, ennek megfelelően pedig fel kell gyorsítani táppénzük - most két részletben történő - kifizetését.

Egy, a tanárok 100 százalékos táppénzére vonatkozó másik kérdésre válaszolva kifejtette: mindenki automatikusan megkapja a 60 százalékos táppénzt, további 40 százalékkal kapcsolatban pedig egy törvényekben rögzített eljárást folytatnak a megbetegedés munkahelyi voltának vizsgálatáról. Egyetértett azzal, hogy ezt az eljárást egyszerűsíteni és gyorsítani kell, és azt kell vélelmezni egy iskolában dolgozó pedagógus esetén, hogy a fertőzést az iskolában kapta meg, így a táppénz 100 százalékát gyorsan és nem kettő, hanem egy eljárás eredményeként kell biztosítani.

A vásárlási idősáv bevezetése kapcsán azt hangsúlyozta a miniszter: a rendelkezésre álló adatok, például az elhunytak 75 év feletti átlagéletkora alapján ez a vírus az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre jelent elsősorban veszélyt, ezért őket védeni kell.

Hozzátette: másoknak ez jelenthet ugyan nehézséget, ennek minimalizálásáért tette a kormány korábbra a szombati sávot.

Az egészségügy átalakításáról elmondta: a jelenlegi járványhelyzet egyértelműen megmutatta, hogy világos irányítási rendben működő, szervezettebb egészségügyi ellátásra van szükség, ezért hozták létre az Országos Kórházi Főigazgatóságot. Ez nem jelent kórházbezárásokat - jegyezte meg. Szerinte ez az intézmény a megyei kórházakkal és a klinikákkal összefogva képes lesz az egészségügy szervezettebb, hatékonyabb irányítására.

A tárcavezető kérdésre válaszolva közölte azt is: Pintér Sándor belügyminiszter az operatív törzs vezetőjeként irányítja a kórházfenntartó szervezetet. Hozzátette: az egészségügyi átalakítás legfontosabb célja, hogy amikor száz éve nem látott vírusfertőzés terjedésével néz szembe az ország, akkor hatékony rendszerben tudjanak védekezni, és ezt a rendszert ma az operatív törzs irányítja.

Nagy eredményként beszélt az egészségügyi jogállási törvény elfogadásáról is.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.