Az SZTE-n minden adott a digitális oktatáshoz

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Tudományegyetem november 16-ától visszavonásig online oktatásra áll át. A CooSpace keretrendszer az oktatási együttműködést és a tanulási folyamatot támogatja, míg az elektronikus ügyintézést a Modulo segíti. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően az SZTE valamennyi, az oktatásban érintett munkatársa és hallgatója számára ismert, felületek állnak továbbra is rendelkezésre.

A Szegedi Tudományegyetem az európai régióban elsőként – már a márciusban – jelentős lépést tett az online oktatás területén. Most a tavasszal már jól vizsgázott, meglévő informatikai rendszerekre, jó gyakorlatokra támaszkodik, és azokat kibővítve teremti meg a távolléti oktatást.

Az intézmény bizonyos képzéseiben már csaknem tíz éve fejleszti a digitális eszközökkel támogatott oktatást. Míg az online ügyintézést a Modulo rendszer segíti, az online oktatás igényeit az évek óta sikeresen használt CooSpace rendszerrel biztosítja az SZTE. A CooSpace-be az elmúlt időszakban több olyan modul és funkció is bekerült, amelyek segítik a digitális távoktatást, az online kapcsolattartást és munkavégzést.

A CooSpace felhasználói szabadon (kurzusoktól függetlenül) kezdeményezhetnek videobeszélgetést egymással. Online szemináriumokat is tarthatnak az oktatók, ekkor a megadott időpontban a szeminárium résztvevői és az oktató egy közös felületre lépnek be. Digitálisan rögzíthető a teljes esemény, élő közvetítési igénye esetén pedig a CooSpace-en keresztül lehetőség van a YouTube használatára. Ekkor az élő közvetítés linkjét a színtér továbbítja az érintettekhez, de a közvetített előadás később felvételről is megtekinthető. Az adott kurzushoz könnyen létrehozható elektronikus tananyag. A szöveges és képi tartalom mellett lehetőség van ellenőrző teszt kérdések vagy multimédiás elemek beillesztésére. A rendszer alkalmas a PowerPoint prezentációk importálására, közzétételére.

A CooSpace a feltöltött videókat konvertálja, és video-streamként teszi elérhetővé. Az oktató által akár mobiltelefonon rögzített előadás felkerülhet a rendszerbe, és onnan – annak letöltése nélkül – tetszőleges időpontban megtekinthető. A CooSpaceben lehetőség van online fogadóórákat szervezni és a vizsgáztatás is ezen a felületen történhet. A felületen akár egész napos online konferencia is tartható, amelyre több példa is volt az elmúlt időszakban az SZTE-n.

A világ legnagyobb online oktatási platformja, a Coursera és az SZTE közötti, március óta tartó együttműködés következtében az SZTE polgárai ingyen végezhetik el a világ legjobb egyetemeinek kurzusait, amelyek végén igazolást kaphatnak azok teljesítésről. A felületen több mint 4 ezer kurzusból lehet válogatni. A program indulásától 2020. novemberéig 3250 kurzusra iratkoztak be a szegedi résztvevők.

Az egészségügyi veszélyhelyzet ideje alatt az oktatási rend a félév további részében távolléti (online) oktatási rendben folyik a Szegedi Tudományegyetemen. A tanév rendje változatlan. Az oktatási rendre vonatkozó irányelveket az egyetem vezetése 30 nap múltával az aktuális helyzet függvényében felülvizsgálja.

(Forrás: SZTE)

Előző sztori

Szerbiában tovább korlátozzák a vendéglátóhelyek működését

Következő sztori

Fiatal lány szenvedett szén-monoxid-mérgezést Apátfalván

Legutóbbi hasonló cikkek