Közélet

Átrajzoltuk a várost

Átrajzoltuk a várost

2020. november 17., kedd
Átrajzoltuk a várost

A szegedi Dóm és a Dömötör-torony

A Dóm előterében áll Szeged legidősebb építménye, a Dömötör-torony. Az építmény a 4. században élt Szaloniki Szent Demeter vértanú tiszteletére emelt templom egyetlen megmaradt tornya. 1913-ban a város a templom lebontásáról döntött, hogy a helyén épüljön fel az új Fogadalmi Templom. A bontás során a hajdani templom falába épült Dömötör-torony megmenekült, majd 1931-ben felújították és keresztelőkápolnává alakították.

Ungár-Mayer-ház és a Szegedi Tudományegyetem

A Dugonics tér egyik legfőbb látványossága a klasszicista elemeket is tartalmazó koraeklektikus stílusú egyetemi központi épület. Eredetileg reáliskola volt, majd a szegedi ítélőtábla kapta meg az épületet. Trianon után a Kolozsvárról menekített egyetem lelt benne otthonra. 1940-ben az egyetem részben visszaköltözött Kolozsvárra és Szegeden jogilag új egyetem kezdte meg működését, amelynek első rektora Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós lett.

A tér Kárász utcai torkolatánál a Magyar Ede által tervezett Ungár-Mayer-ház áll. A mindössze két év alatt épült (1910-1911) bérház a város második olyan épülete, amely háromemeletesnek épült. Ungár Benőnek és Mayer Áronnak, Szeged két tehetős polgárának ötlete alapján épült, amely különleges díszekkel vonja magára a figyelmet.

AzSZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara

A BTK a Szegedi Tudományegyetem egyik legnépesebb kara. Az itt folyó oktatás és kutatás a hagyományos bölcsészterületek – irodalom, nyelvtudomány, idegen nyelvek, történelem és művelődéstörténet – mellett szociológusokat, filozófusokat, pszichológusokat és pedagógusokat is képez.

Az SZTE két épületét összekötő parkosított területet Gönc Árpádról, a szegedi egyetem angol fordító- és tolmácsképzését alapító tanáráról, Magyarország 1990-2000. közötti köztársasági elnökéről nevezték el.

Azoroszlános millenniumi díszkút

A szegedi belváros klasszicista stílusú tere a Klauzál tér. Kétemeletes, eklektikus műemlék házai 1872-1873-ban épültek. Eredetileg a Széchenyi tér része volt, amelytől épületekkel választották el. Az itt található díszkút Tóbiás Klára alkotása, amelyet Szent István királyunk koronázásának ezredik évfordulójára, 2000-ben állítottak fel.

AReök-palota

A Magyar Ede téren láthatjuk a hazai szecesszió egyik egyedülálló alkotását, a Reök-palotát. Reök István - aki a Folyammérnöki hivatal vezetője, gazdag földbirtokos, országgyűlési képviselő volt - megrendelésére 1907-ben épült Magyar Ede tervei alapján. Az egy évszázada álló családi palota - dacolva a háborúkkal, rendszerváltásokkal - európai viszonylatban is kimagasló, különleges érték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.