A kormány minden oltóanyagot igyekszik beszerezni

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Gulyás Gergely köszönetet mondott a lakosságnak a csütörtöki kormányinfón, hogy a kijárási tilalmat betartották.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, bíznak benne, hogy 30 nap alatt sikerül lassítani a betegség felfutását, és visszaszorítani a kórházi kezelésre szorulók számát.

Elmondta azt is, hogy 3346 az új napi aktív fertőzöttek száma és több mint 80-an haltak meg tegnap. Látszik, hogy indokolt volt a szigorításokról dönteni – mutatott rá a miniszter, és megerősítette, hogy továbbra is figyelik, milyen döntések születnek Európa szerte.

Lényegesen alacsonyabb volt a fertőzöttek száma, amikor meghozták ugyanazokat a döntéseket, mint Ausztriában – hangsúlyozta Gulyás Gergely, és kifejtette: a második hullám lényegesen súlyosabb mint a tavaszi első, de Magyarország is lényegesen felkészültebb, mint korábban.

Népességarányosan nálunk van a legtöbb lélegeztetőgép és a harmadik legtöbb kórházi ágy – sorolta a miniszter, majd megköszönte az orvosok és ápolók munkáját.

Gulyás Gergely kitért rá: hetente ülésezik a kormány és legalább kétnaponta az operatív törzs, a rendkívüli jogrendért felelős akciócsoportban pedig megvitatják a szükséges intézkedéseket, és részletszabályozásokat.

Emlékeztetett: először fordult elő az idén, hogy rendkívüli jogrendet kellett hirdetni a szabad Magyarország történetében, ezért kérte az állampolgárok türelmét is, hogy jelezzék, ha valamilyen problémával találkoznak. Mint mondta, az újságírói kérdésekből is látszik, hogy vannak tisztázásra szoruló részletek.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely megemlítette, hogy az egyházi és alapítványi iskolák dolgozóit is tesztelik, nemcsak az államiakét. Azt is elmondta, hogy egyetlen egy céggel kötöttek le vakcinakapacitást. Ez egy EU-s szerződés és 13 milliárd forintba kerül, de hivatalos beszerzésre még nincs megállapodás.

A kormány minden olyan oltóanyagot igyekszik beszerezni, ami korábban is eljuthat Magyarországra, hiszen pár nap nyereség is emberéleteket menthet. A kormány ezért tárgyal a kínai orosz és izraeli vakcinákról is. Az a cél, hogy a lehető legtöbb vakcina álljon rendelkezésre a lehető leggyorsabban, de minden esetben meg fogják vizsgálni az előzetes teszteléseket, hogy az európai és magyar szabályoknak megfeleljenek.

Minden esetben önkéntes és ingyenes lesz az oltás, bármilyen vakcináról legyen is szó – mondta a miniszter. A magyar állam pedig kezeskedik a vakcinák alapos bevizsgálásáért. Gulyás Gergely hangsúlyozta: készen állunk arra, hogy ha licencet kapunk, Magyarországon is gyártsunk vakcinát. Előrehaladott tárgyalásokat folytatnak ezzel kapcsolatban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a kormány legújabb törvényjavaslatairól is. Mint mondta: tavasszal azt a hazugságot terjesztették el világszerte, hogy a magyar országgyűlés nem működik, ami nem volt igaz, hiszen a parlament a rendkívüli jogrend alatt is ülésezett.

Hozzátette: mivel a jelenlegi helyzetben is minden polgárnak ugyanúgy dolgoznia kell, ez elvárható parlamenti képviselőktől is, tehát a törvényhozási munka sem állhat le. A választójogi törvény módosításával kapcsolatban közölte: eddig egyetértés volt abban magyar politikában, hogy a választási szabályok visszaélésekre adnak lehetőséget a kamupártok tekintetében. Az Országgyűlés a 2022-es választás előtt most ősszel tudja utoljára a választójogi törvényt megváltoztatni, és megakadályozni az újabb visszaéléseket.

Hozzátette: egy-másfél éve mennek azok a viták az ellenzék köreiben, hogy egy vagy két lista legyen. Ez a módosítás ezt semmilyen módon nem érinti. – Az ellenzék, ha akar, összefoghat és egy listán indulhat, de kettőn is indulhatnak, hiszen erre az új szabályozás szerint is van lehetőség – fejtette ki a miniszter, megerősítve, hogy nem az ellenzéki pártok ellen van a módosítás.

Az Alaptörvény módosításáról úgy fogalmazott, hogy az a családvédelem, egyetemek autonómiája, az átláthatóság érdekében fog megtörténni. A szavazólapok lefényképezéséről úgy fogalmazott: a választójog titkossága a választópolgárt megillető jogosultság, ha akarja a választó, akkor szabadon lemondhat erről a jogról. A Nemzeti Választási Bizottság korábban nem így döntött, és az Emberi Jogok Európai Bírósága kellett, hogy megvédje a választópolgárok személyes jogát a szavazólap lefényképezésére. Így hazánknak nemzetközi kötelezettségévé vált, hogy módosítsa az erre vonatkozó jogszabályt.

A miniszter szerint az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk arról, hogy a hajléktalanszállókon olyan részeket nyissanak, ahova két negatív teszt nélkül is bemehetnek a hajléktalanok a kijárási tilalom alatt. Egy másik kérdésre úgy válaszolt, nem számít üzleti ügynek a temetés, ezzel az ürüggyel nem lehet szállodában megszállni.

Meghosszabbítják a határidőket az egyes segélyek – például a gyermekek otthonápolási díja és a rokkantnyugdíj – megújítására, és a különböző hivatalos okmányok cseréjére – számolt be róla Gulyás Gergely.

Jelenleg 6426 beteg van kórházban és 486 beteg van lélegeztetőgépen – mondta Gulyás Gergely. Arról is beszélt: álhír hogy a focisták fizetését kipótolja az állam. Kiderült továbbá: bruttó 240 ezer Ft az, amit az állam a fizetések kipótlására költhet a szabályozás szerint.

Hamarosan döntés születhet arról, hogy ingyenes legyen a pedagógusoknak és a családoknak az internet a digitális oktatás miatt. Az örökbefogadás hosszú folyamatát gyorsító szabályokat fogadott el a kormány és nem igaz, hogy csak házastársak fogadhatnak örökbe gyereket – mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint természetes, hogy a jogszabály azokat a házastársak részesíti előnyben, akik gyermeket szeretnének. Magyarországon több ilyen pár van, mint örökbe fogadható gyerek.

A nyájimmunitásra vonatkozó kérdésre azt válaszolta: az a konszenzus, hogy körülbelül fél évig ad védettséget fertőzés, utána másik lehetőség a vakcina.

Hetekkel ezelőtt készültek a benyújtott alaptörvény módosítások – húzta alá Gulyás Gergely, és megismételte: az országgyűlési képviselőknek is dolgozniuk kell a járvány alatt, ahogy azt mindenki másnak is meg kell tenni egyéb területeken.Az OKJ-s képzések kapcsán elmondta: amit a jogszabály nem tilt, azt megengedi, és az OKJ-képzések esetében nincs tiltva az oktatás.

További kérdésre reflektálva a miniszter megerősítette: a tesztelések rendjéről az operatív törzs fog dönteni a pedagógusok esetében.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig azt mondta el: a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban a 9. évfolyam alatt nem kell digitális oktatásra átállni, a pedagógusok bentről és tudnak dolgozni.

Nem a szuverenitás hiánya, hogy nem vagyunk szűklátókörűek, így természetes, hogy minden európai államnak az intézkedéseit figyeljük a járvánnyal kapcsolatban, és a miniszterelnök több kormány- és államfővel is egyeztet – hangsúlyozta Gulyás Gergely, és hozzátette: az osztrák mintát mindig is különösen érdemes volt figyelni.

– Örülünk annak, hogy kevesebb fertőzött volt Magyarországon, mint Ausztriában, amikor ők hasonló intézkedéseket vezettek be – mondta.

(M1, MN)

Előző sztori

A Fidesz szerint Botkának át kellene gondolnia az egész városra kötelező maszkviselést

Következő sztori

Jó néhány vendéglátóhelyen nem tartották be a védelmi intézkedéseket