Közélet

A katonák az utcán az emberek biztonságát őrzik

A katonák az utcán az emberek biztonságát őrzik

2020. november 17., kedd
A katonák az utcán az emberek biztonságát őrzik

.Az alezredes a keddi sajtótájékoztatón közölte: az egészségügyi intézményekben mintegy 1100 katona kezdte meg a feladatának ellátását, az első hullám idején kialakított kórházparancsnoki rendszerben most is csaknem hatvanan vesznek részt. A kórházakban a katonák szakképesítést nem igénylő feladatokat végeznek, így testhőmérséklet-mérést, betegirányítást és -kísérést, útbaigazítást, adminisztrációs és logisztikai feladatokat.

Torba Attila elmondta, a rendőrséggel közösen keddtől az ország 56 településén és Budapesten ötszáz katona járőrözik majd. Úgy fogalmazott: "A katonák megjelenése a köztereken - ahogy más nyugat-európai országokban is megfigyelhető -, elkerülhetetlen."

Tavasszal is láttak el a katonák ilyen feladatot, de az akkori létszámot csaknem megtízszerezték. A katonák önállóan nem intézkedhetnek, de segítik a közrend és közbiztonság fenntartását, ellenőrzik a kijárási tilalom szabályainak betartását - részletezte.

A katonák továbbra is részt vesznek a déli határvédelemben, valamint az északi és a nyugati határszakaszokon a határzár biztosításában.

Utóbbi feladatot jelenleg hat megyében több mint kétszáz katona látja el. A határvédelemben eddig 2300 katona vett részt, ezt a létszámot további 300-zal emelik. Emellett a humanitárius korridoroknál is folytatják a rendőrség munkájának támogatását.

Az alezredes szólt arról is, hogy a honvédség folyamatosan teljesíti az intézményfertőtlenítési-kérelmeket is. Tavasszal mintegy kétezer katona 1043 idősotthont és szociális intézményt fertőtlenített; az őszi szünetben 59 oktatási intézményben száznál több katona járt. Az elmúlt egy hónapban csaknem 70 fertőtlenítési kérelem érkezett a tárcához, amelynek a háromnegyedét már teljesítették - mondta.

Torba Attila hangsúlyozta: a katonák a járvány elleni védekezést, az ország működőképességének és a magyar emberek biztonságának és egészségének megőrzését szolgálják.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.