Novemberi Szerencsenapok Extra

Újabb szigorításokat jelentett be az Operatív Törzs

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfőtől a szórakozóhelyeken is kötelező a maszk.

– A magyar emberek élete, testi épsége védelme érdekében a kormány tegnap új védelmi intézkedésekről döntött- jelentette be Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központ vezető-helyettese.

A döntés értelmében szigorodnak a maszkviselés szabályai. Hétfőtől, november 2-ától szélesebb körben lesz kötelező a maszkviselés.

Jelenleg kötelező a maszk viselése a tömegközelekedési eszközön, a kereskedelmi egységekben, üzletekben, mozikban, színházakban, könyvtárakban, az egészségügyi és szociális intézményekben, illetve a gyűléseken, sportrendezvényeken, illetve az ügyfélszolgálati irodákban is.

A kormány döntésének értelmében kiterjeszti hétfőtől a maszkviselés kötelezettségét a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre. A szórakozóhelyen,  a vendéglátó üzletekben, a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz a maszk használata, csak az étel és ital elfogyasztásának idejére lehet levenni a maszkot – mondta Kiss Róbert.

Amennyiben valaki a felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, akkor az üzemeltető intézkedik arról, hogy a személy ne vegye igénybe a hely szolgáltatásait. A kormányrendelet értelmében az ellenőrzéseket a rendőrség is végrehajthatja, felhatalmazást kap, hogy saját hatáskörben intézkedjen ilyen esetekben. Végső esetben akár a hely bezárására is sor kerülhet – tette hozzá. 

Mindenkinek be kell tartania az érvényben lévő járványügyi szabályokat, a higiénés szabályokat – ismételte meg sokadszorra a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője, Galgóczi Ágnes. Egyre több mintavételre is szükség van, amit az Országos Mentőszolgálat végez. De szükséges további mintavételi helyek felállítása. Ennek érdekében

200 mintavételi egységet hoznak létre

– mondta.

Egy kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes elmondta, hogy a jelenlegi ismereteink szerint körülbelül 6 hónap az, amíg valaki védettnek tekinthető a koronavírus-újrafertőződés ellen.

Előző sztori

Parragh László marad a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Következő sztori

Csodálatos kisfilm készült Szegedről

Legutóbbi hasonló cikkek