/

Új szakkal bővült a gazdaságtudományi kar képzési kínálata

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának képzési kínálata a 2020/21-es tanévre a turizmus-vendéglátás közgazdász alapszakkal bővült. Az első évfolyam több mint 100 fővel indult. 

A két nyelven indított alapszakot hatalmas érdeklődés övezte, így az első félévben a magyar nyelvű képzést közel 100, míg az angol nyelvűt 11 hallgató kezdte meg. Akárcsak a GTK többi képzésén, a turizmus-vendéglátás szakon is rendhagyó módon, online és személyes jelenlétet igénylő órákon folyik az oktatás.

A hallgatók tanulmányaik első szakaszában közgazdasági, valamint turisztikai alapismereteket sajátítanak el, melyeket a következő félévekben egyre inkább a gyakorlatközpontú szakmai tárgyak váltanak fel.

Kovács Péter dékán felhívta a figyelmet a képzés ipari kapcsolataira. „Kiemelkedően fontosnak tartottuk a szak gyakorlatias voltát, ezért a képzésbe a régió meghatározó turisztikai szakembereit hívtuk meg.” A képzés összeállításában a piacorientált ismeretek beépítése mellett a turisztikai marketingkommunikáció és a regionális fókusz kapott kiemelkedő hangsúlyt, amelynek feltárását az SZTE marketinges, földrajzi és kommunikációs szakemberei biztosítják az egyetemisták részére. „Az induló szak esetében a legfontosabb szempont az volt, hogy a helyi igényekre és sajátosságokra épülő, és azokra reflektáló képzési programot állítsunk össze” – emelte ki Pusztai Bertalan, a dél-alföldi régióban ezelőtt hiányképzésnek számító turizmus-vendéglátás alapszak szakfelelőse.

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar célja, hogy a hallgatók a munkaerőpiacon is elismert szakmai ismereteket sajátítsanak el, valamint kiváló kommunikációs képességgel és idegen nyelvtudással rendelkező diplomásokkal szolgálja ki a régióiban működő turisztikai és vendéglátóipari szervezeteket. Ezen célok megvalósításának érdekében a többi alapszaktól eltérően a képzési idő 8 félév, amelynek utolsó két féléve kötelező szakmai gyakorlattal telik, ami a hallgatók gyakorlati tapasztalatainak és szakmai kapcsolatainak bővítéséhez járul hozzá. Ugyancsak kiemelendő, hogy a diplomaszerzés feltétele két idegen nyelv elsajátítása, amelyhez segítséget az SZTE Idegennyelvi és Kommunikációs Intézet kurzusai, valamint a képzéshez kapcsolódó idegennyelvi órák jelentenek.

Előző sztori

Kockázatosnak minősítették Csongrád-Csanád megyét a németek

Következő sztori

Lemondott tisztségeiről Joób Márton