Egészség

Terv szerint zajlik a védekezés

Terv szerint zajlik a védekezés

2020. október 8., csütörtök
Terv szerint zajlik a védekezés

932 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 34 046 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 21 beteg, így 898 főre emelkedett a járvány áldozatainak száma, 9187-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 23 961 fő, 804 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette az előző nap statisztikáját Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos beszámolt róla, hogy az elhunytak közül a legfiatalabb 37, a legidősebb pedig 93 esztendős volt, és valamennyien a hazánkban legjellemzőbb alapbetegségek valamelyikében szenvedtek.

Müller Cecília közölte, világszerte kapacitáshiány jelentkezett, ezért pontosabb adatszolgáltatásra kérték a kórházakat, hogy a szükséges lépéseket megtehessék. – Fel vagyunk készülve, terv szerint zajlik a védekezés – emelte ki.

Az országos tiszti főorvos elmondta, az elmúlt napon 932 fővel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Többen vannak azok, akik tünetmentesek. Mindösszesen 34 046 esetben igazolták a pozitivitást. 21-en elhunytak, akik közül nagyon hasonló népbetegséggel küzdöttek. 12-en szívbetegségekkel küzdöttek, több esetben pedig anyagcsere- és vesebetegségben A legfiatalabb áldozat 37, a legidősebb 93 éves volt. 804 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 56 beteg van lélegeztetőgépen.

- Járványügyi készültség van a kórházakban, ezért fel vagyunk készülve és tervszerűen zajlik a felkészültség. Növeltük a kapacitást, folyamatban vannak a kirendeltségek. Lépcsőzetesen nyitjuk az ellátóhelyeket. Amennyiben jelzést kap a Népegészségügyi Központ, több kórházat nyitnak meg a vírusos esetek ápolása érdekében. Jelenleg 446 fő egészségügyi munkavállaló van folyamatban kirendelve 74 egészségügyi intézményből - fogalmazott.

Müller Cecília köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, hozzátéve, most ez többletterhelést jelent számukra.Többen is vizsgálják a szennyvízmintákat a népegészségügyi központban.

Az országos tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy a járvány kezdete óta 792 485 PCR-mintavétel történt, ezt kiegészítik gyorstesztekkel is, mert mára a vírust kimutató gyorstesztek is rendelkezésre állnak. Ezekkel sokkal hamarabb juthatnak eredményhez. Hozzátette, a vizsgálatok továbbra is WHO ajánlása alapján történik.

Müller Cecília kérte, hogy ne közösítsék ki a koronavírus-betegségből az iskolába gyógyultan visszatérő gyermekeket, mert ők már nem fertőznek.

Az országos tiszti főorvos elmondta, megviseli az embereket a koronavírus megjelenése, éppen ezért különösen fontos a gyermekek megóvása, és a szülők, óvónők, oktatók, pedagógusok figyeljenek rájuk.

Az influenza elleni oltóanyag kiszállítása elkezdődött, és október 20-ától az orvosi praxisokban lesz. A fél év alatti gyermekeknek nem ajánlják a beoltását. 3 éves kortól 14 éves korig az oltóanyag fele jár, míg a felnőtteknek az oltóanyag egésze. A sérülékeny csoport a 65 év feletti. Térítésmentesen a háziorvosoknál juthatunk az oltóanyaghoz.

Müller Cecília elmondta, számos esetben még hosszú ideig kimutatható a vírus örökítőanyagának maradványa a szervezetben, de ez nem jelenti azt, hogy az illető fertőző. – A tünetek megjelenésétől számított 8-10 nap múlva már biztosan nincs fertőzést okozó vírusürítés – hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy az új gyorstesztek klinikai vizsgálata jelenleg is zajlik a Nemzeti Népegészségügyi Központban, egy hét múlva már lesz megbízható eredmény arra vonatkozóan, hogy ezek mennyire használhatóak. Kiemelte, hogy most és a jövőben is mindenki hozzájuthat a térítésmentes PCR-vizsgálathoz, akinek erre szüksége van.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.