Közélet

Ritka forradalmi pillanat: felkelők néma csöndje

Ritka forradalmi pillanat: felkelők néma csöndje

2020. október 25., vasárnap
Ritka forradalmi pillanat: felkelők néma csöndje

Még nem sejtették az emberek, remélhették, de megfogalmazni se igen merték 1956 októberének lázas időszakában: ez most már forradalom?

Az volt. De az első napon nem úgy nézett ki.

A Délmagyarország se tudta hibátlanul értelmezni. Október 24-ei száma címlapjának hangsúlyos részét nem az előző nap pesti földindulásának híre foglalta el. Na jó, az is odakerült, az alsó szektorba. Fölül meg: a párt központi vezetőségének beharangozott ülése; aztán a bal szektorban: Pártunk vezetősége szükségesnek tartja stb. stb. hosszú címmel Gerő elvtárs rádióbeszédének bőséges kivonata; tőle jobbra aztán egészen lapaljáig hosszú cikk a jugoszláv és a magyar kommunista pártvezetők egyhetes találkozójáról. Az emberek biztosan falták minden sorát…!

Végre aztán az olvasó eljutott a legfontosabbig: „… Hatalmas tüntetés – Kétszázezer fiatal az utcán” cím alatt korrekt beszámoló a pesti egyetemi ifjúság lázadásértékű megmozdulásáról. Az érzelemmel töltött, himnikus felütést sem nélkülöző cikk jellemző mondata: „Megindult az ifjúság hatalmas erős, népi egységet, bátorságot és a jövőbe vetett biztos hitet kifejező ragyogó menete.” Alatta gyorshír: a rádiónál halottak, sebesültek… „A karhatalmi alakulatok szorongatott helyzetükben fegyvert is használtak.” A fogalmazás mutatja: a hírlapírók sem tudnak akkor még kikeveredni a bizonytalanság szorongató helyzetéből…

Az újság második oldalára érünk: Gerő elvtárs, még mindig, északtól délig, lapéltől lapaljáig, kimerítően. Aztán magyar-jugó párthír, még mindig, bár már kissé szerényebben. Meg ENSZ-születésnap, hosszasan, mert oly szép kerek évforduló: 11 év! Aztán jön még egy kihagyhatatlan téma: miniszteriális tanácskozás a begyűjtési rendszerről – épp jókor, mielőtt még végképp felrobbanna minden, épp az erőszakos rekvirálás miatt is.

Na végre, 3. oldal: „Tüntető felvonulás Szegeden”. És részletes beszámoló következik az éjszakáig tartó spontán akcióról. „A budapesti ifjúság szava, eszméi visszhangra találtak Szegeden is. Több mint kétezer egyetemista indult el a kora esti órákban a Dóm térről, forradalmi dalokat énekelve, forradalmi jelszavakkal. A Marseilles dallamát a lengyelek éltetése váltotta fel, a Ha magyar vagy, állj közénk! jelszót a Kossuth címert vissza! követelés. Az egyre növekvő tömeg fegyelmezetten, tömör sorokban vonult végig a Tiszaparton, a Széchenyi téren, majd a Kossuth-szobornál állapodott meg. A Klauzál téren a Himnuszt énekelték.”

Zendülők gyűlése nem lehet meg Talpra magyar nélkül. Hát persze! A MEFESZ – a csak pár napja alakult szabad diákszervezet – egy tagja kiállt a szobor elé, szavalni kezdett, és a mindenki által ismert refrént már a hatalmasra duzzadt tömeg harsogta. S kezdődött egy újabb nagy vonulás: Színház, ott is Talpra magyar, hát hogyne! Majd a gyárak, mindegyiknél sokan csatlakoznak, hamisítatlan örömmenet, mint egy népünnepély. Megint egy nagy kör a Színház s a Klauzál tér végpontig. Közös döntés: másnap, ugyanott. És így lesz, 25-én folytatódik minden a Kossuth-szobornál. Sokezren együtt. Szabadságérzülettel.

A megőrzött sok szép pillanat egyike: a felszabadult, örömtől hangos menet megérkezik a városi közkórházhoz. A tömeg elején hét zászló alatt vonulók az éneklést akkor berekesztik. A mögöttük lépdelők értik a jelet. Néma csöndben haladnak hosszú percekig. Mert odabent, a kórtermekben betegek, szenvedők próbálnak pihenni. Nekik szól ez a szépséges gesztus. Felkelők szelleméhez méltó.

Várkonyi Balázs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.