Egészség

Orbán Viktor szerint a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése

Orbán Viktor szerint a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése

2020. október 23., péntek
Orbán Viktor szerint a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése

Kifejtette: a járvány egész Európában emelkedő pályán van, Magyarországon is, "nagyjából Ausztria magasságában vagyunk".

Orbán Viktor közölte: az egészségügy állja a sarat, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az orvosok és az ápolók európai mércével mérve is kimagaslóan teljesítenek. Ezért a kormányfő köszönetet mondott nekik.

Beszámolt arról is, hogy az operatív törzs ülésén áttekintették a maszkviselés szabályait. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "adtunk elegendő türelmi időt, mindenki megérthette, hogy a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése".

Orbán Viktor ezért arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, szerezzen érvényt a hatályban lévő jogszabályoknak, és érje el, hogy a maszkviselés általánossá váljon.

A tanácskozáson szó volt az influenzaoltásról is, amely a háziorvosoknál érhető el, ingyenes, a költségeit az állam fedezi, a beszerzés, az ellátás és a kiszállítás pedig folyamatos - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a 3 évnél fiatalabb gyerekek is megkapják az influenza elleni ingyenes védőoltást.

A koronavírus elleni vakcináról az a tájékoztatás hangzott el az operatív törzs ülésén, hogy Magyarország az összes európai beszerzési programban részt vesz - közölte.

Felszólította ugyanakkor az operatív törzset, hogy egyidejűleg tájékozódjon az orosz és a kínai vakcinák előállításának és beszerzésének körülményeiről is.

Ugyanis "a cél az, hogy Magyarország polgárai minél hamarabb, megbízható minőségben, de az elsők között juthassanak koronavírus elleni vakcinához" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.