Politika

Német Ferenc szerint a migráció legfőbb kockázata a terrorizmus

Német Ferenc szerint a migráció legfőbb kockázata a terrorizmus

2020. október 30., péntek
Német Ferenc szerint a migráció legfőbb kockázata a terrorizmus

Erősödő migrációs nyomás

– 2010-ben, amikor második Orbán-kormány megalakult, sokan nem értették, hogy mi szükség van a Terrorelhárítási Központra (TEK). Nem sokkal később kiderült, hogy nagyon is indokolt volt létrehozni – kezdte Német.  – A szervezet azért jött létre, hogy a Magyarországra érkezőket átvizsgálják, kontrollálják. 2015-ben tízezrével érkeztek olyan emberek, akikről semmit nem lehetett tudni, ráadásul annak az évnek a nyarán történt merényleteket elkövető terroristák Röszkénél léptek be az EU-ba – tette hozzá.

Kézikönyv készült a terrorizmusról

Német elmondta, 2015 karácsonyát megelőzően az a hír járta, hogy terrortámadás készül Bécsben a karácsonyi vásáron, de mivel nagy volt a rendőri jelenlét, elképzelhetőnek tartották, hogy a merénylők Magyarország felé veszik az irányt.  

– Budapesten a nagy vagyonvédelmi cégek azzal keresték a kamarát, hogy mi a bevett protokoll terrortámadás esetén. Akkor indult el a közös munka a TEK és a kamara között, amelynek eredményeként elkészült egy bárki számára elérhető kézikönyv, amely elemzi a terrorizmust – idézte fel emlékeit.  

Radikalizálódnak a fiatalok

Az önkormányzati képviselő szerint terrorcselekmények mindig is voltak Európában, de számuk az elmúlt 10-20 évben visszaesett, ugyanakkor a tömeges migráció ismét rászabadította a problémát a kontinensre. Úgy véli, a nyugat-európai államokban a második-harmadik generációs fiatalok radikalizálódása is közrejátszik a terrorcselekmények számának növekedésében.

– Az első generációs bevándorlók dolgozni mentek Franciaországba és Németországba, sikeresen integrálódtak a társadalomba. Az ő leszármazottaik, a második-harmadik generációs fiatalok beleszülettek a jólétbe és nem tapasztalták meg azt a nyomort, amit a felmenőik. A francia ipar kissé megborult és nem tud felszívni akkora munkaerőt, így ezek a fiatalok úgy jártak, mint a rendszerváltás után a vasművek megszűnését követően az Ózd környéki romák – vont párhuzamot a politikus.

Hozzátette, ebből fakadóan megteremtődött a terrorizmus társadalmi bázisa, ugyanis a fiatalok megőrizték identitásukat és egy hamis, nosztalgikus romantikával gondolnak vissza az iszlám világra. Erre még rátesz egy lapáttal a migrációs hullám, amit civil szervezetek pénzelnek.

Német szerint ezért is kiemelten fontos, hogy ezeket a szervezeteket átvilágítsák.

– Munkából kell megélni, de ezt nem mindenki látja be. Ezért alakulnak ki bűnözői csoportok, amelyek különböző területeket próbálnak uralni. Az élükön egyre szervezettebb csoportok állnak.

Az iszlám állam az ideológiai hátteret biztosítja, ezek a közösségek pedig logisztikai hátteret szolgáltatnak a terrorcselekményekhez

– magyarázta.  

Zsákutcában a franciák

Német Ferenc szerint óriási zsákutcába szaladt be a liberális francia állam azzal, hogy befogadta a migránsokat.

– Az utóbbi napokban az iszlám vezetők Macron ellen fordultak.

A franciák azt hirdették, hogy mindenkit be kell fogadni. A befogadottak azonban az iszlám vallás hódító mentalitását hordozzák. Ezek az emberek a Koránra hivatkozva, Mohamed születésnapjára időzítve követnek el terrorcselekményeket abban a hitben, hogy a paradicsomba kerülnek – fogalmazott.

Hozzátette, amíg egy nagy országba érkezik pár száz ember, addig jó esély van az asszimilációra, fordított esetben viszont ez már nem működik.

Kevesebb pénzből terrorizálnak

A politikus arra is rávilágított, hogy a 2000-es évek terrorcselekményeihez képest napjainkban már jóval kevesebb pénzből, költséghatékonyabban hajtják végre a merényleteteket.

– A Charlie Hebdo, a Stade France, illetve a Bataclan elleni merénylet precízen előkészített terrorcselekmény volt és ezzel együtt sokkal kevesebb pénzből hajtották végre, mint a 2001. szeptember 11-i terrorakciót. Ha továbbmegyünk és megnézzük a 2016-os nizzai terroreseményt, akkor láthatjuk, hogy pusztán egy kés és egy teherautó kellett hozzá. A napokban egy konyhakés is elengedő volt egy szörnyű tragédiához – fogalmazott.

A tranzitországok veszélye

Német Ferenc szót ejtett arról is, hogy a tranzitországokban is komoly bűnszervezetek kapcsolódnak a migrációhoz.

– A sok átutazó miatt előbb-utóbb kell egy logisztikai központ, ahol pénzzel, papírral, fegyverrel látják el a bevándorlókat. Odaérkezik az imám, aki utasításokat ad.

A franciák nemrégiben tucatnyi imahelyet zártak be, mert olyan radikális imámok érkeztek oda, akik terrorra buzdították a befolyásolható fiatalokat

– fogalmazott.

Hangsúlyozta, azzal, hogy az iszlám állam megfenyegette a francia kormányt, nagyon komoly bátorítást adott az ott élő muszlimoknak.

Fontos a szűrés

A képviselő arról is beszélt, hogy Magyarországon vannak olyan egyetemek, ahol nagyon sok külföldi diák tanul, ez pedig szintén veszélyforrás lehet.

– Képzeljünk el egy diákot, akit szerelmi bánat ér, vagy egyéb magánéleti problémája adódik. Könnyen lehet, hogy elkeseredésében egy radikális csoport felé fordul. A TEK-nek többek között az a feladata, hogy az ilyen személyeket kiszűrje – mondta.

Német Ferenc úgy véli, a probléma egyelőre messze van Szegedtől, de óriási teher nehezedik azokra a szervekre, akik átvizsgálják ezeket a személyeket.

A megelőző intézkedések legfontosabb része, hogy azonosítás nélkül nem engedünk be senkit be az országba. Mindennapi biztonságunk érdekében erre szükségünk van.

Kettős mérce

Német végezetül elkeseredését fejezte ki amiatt, hogy amíg egy színes bőrű amerikai bűnöző, George Floyd halála miatt elindult a Black Lives Matter mozgalom, addig egy liberális francia tanár, Samuel Paty - aki pusztán az elvei mentén cselekedett - lefejezése miatt közel sem alakult ki akkora közfelháborodás.

Kiemelt képünk archív

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.