Egyetem

Nem tárgyalta a szenátus az egyetem átnevezését

Nem tárgyalta a szenátus az egyetem átnevezését

2020. október 26., hétfő
Nem tárgyalta a szenátus az egyetem átnevezését

Levették a napirendről az egyetem átnevezeséről szóló előterjesztést a szenátus hétfői ülésén - írta Facebook-oldalán a VVL - Veritas Virtus Libertas.

A hallgatói csoport közleményében azt írta, hogy továbbra sem Szent-Györgyi Albert személyével van gondjuk, munkássága és szellemisége példa az egyetemi polgároknak és az egyetem vezetésének. A problémát abban látják, hogy az egyetemi polgárság jelentős része a sajtóból értesült az átnevezés tervéről, és nem tudott véleményt nyilvánítani választott képviselőin keresztül. - Most a Hallgatói Önkormányzatoknak és a Szenátus tagjainak is van idejük tájékozódni és meghallgatni az egyetemi polgárokat - jegyzik meg közleményükben.

A névváltoztatást a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, Prof. Dr. Lázár György kezdeményezte. A szenátus hétfői ülésére Dr. Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár előterjesztésében részletes indoklás olvasható a névváltoztatás hátteréről. Ebben leírják, Szent-Györgyi Albertre azért esett a választás, mert az ország egyetlen olyan természettudósa, aki magyarországi kutatásainak eredményeképpen Nobel-díjat kapott, és aki a szegedi egyetem rektora volt. Ezzel a névváltozással méltóképpen tiszteleghetnek a kiváló tudós, az iskolateremtő professzor emléke előtt.

A névváltozást még idén bejelentették volna, de csak 2022 februárjában történt volna meg a váltás. Az egyetem centenáriumához is köthető névváltozás költsége nem érné el a 20 millió forintot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.