Nem lesz egyszerű az idei influenzaszezon

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idősek és a krónikus betegek feltétlenül oltassák be magukat az influenza ellen, mert bár a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések – maszkhasználat, kézmosás, távolságtartás – akadályozzák az influenza terjedését is, nem helyettesítik a védőoltást – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályának vezetője.

Molnár Zsuzsanna azt mondta, hogy az influenza elleni védőoltás hatásos és biztonságos, nincs benne élő vírus, ezért nem lehet tőle megbetegedni.

A koronavírus-fertőzést és az influenzát nehéz megkülönböztetni, mert mindkettőnél láz és akut légúti tünetek jelentkeznek. Az egyetlen tünetcsoport, amellyel biztonsággal megállapítható a koronavírus-fertőzés, az ízérzékelés és a szaglás elvesztése. Emellett az influenzánál hirtelen magas láz jellemző, és a tünetek egy–három nap alatt múlni kezdenek – ismertette.

Arra a kérdésre, hogy mire lehet számítani, ha valaki egyszerre mindkét vírussal fertőződik, azt válaszolta: erre kevés tapasztalat van, de az idei influenzaszezon „nem lesz egyszerű”.

Előző sztori

Borongós, csapadékos idő várható

Következő sztori

Sorsoltak a Magyar Kupában, Pesten játszik a Szeged-Csanád GA