Közélet

Mikroműanyag gyűjtőt fejlesztett a Suzuki

Mikroműanyag gyűjtőt fejlesztett a Suzuki

2020. október 9., péntek
Mikroműanyag gyűjtőt fejlesztett a Suzuki

Bonnár-Csonka Zsuzsanna tájékoztatása szerint az új eszköz használatával a hajó üzemeltetésével is összegyűjthetők a vízfelszín közelében úszó mikroműanyagok.

A hajómotorok hűtésére általános gyakorlat, hogy tengervizet szivattyúznak át a rendszeren. A Suzuki egy olyan szűrőt fejlesztett ki, mely a tengerbe visszakerülő hűtővízből gyűjti össze a mikroműanyagokat. A tervek szerint 2021-től választható kiegészítőként vezetik be az eszközt, a jövőben viszont szériatartozék lesz.

A mikroműanyag gyűjtő eszköz a Clean Ocean Project, a tengeri műanyaghulladék felszámolását célzó Suzuki kezdeményezés egyik lépése. A projekt keretében a vállalat a csomagoláshoz használt műanyagok mennyiségének csökkentésén is dolgozik.

A Suzuki Marine üzletág 2020 októberétől az eredeti alkatrészek csomagolását folyamatosan papíralapúra cseréli a korábbi műanyagról, így évente körülbelül 2,3 tonnával kevesebb műanyagot használnak fel.

A Magyar Suzuki Zrt.-t 1991-ben alapították, és azóta is a japán anyavállalat egyetlen európai gyártóegysége. A cég partnereinek, beszállítóinak, valamint a 78 tagú országos márkakereskedői hálózatának köszönhetően hozzávetőlegesen 10 ezer munkavállaló megélhetéséhez járul hozzá.

A Suzuki alapítása óta 1,9 milliárd eurót fektetett be Magyarországon, ezzel az értékkel a legnagyobb japán beruházó. A vállalat 2019-ben 60 millió eurót fordított fejlesztésekre, főként a hibrid modellek bevezetésére.

A Magyar Suzuki 2019-ben 185 002 esztergomi gyártású járművet értékesített 123 országban. A társaság csaknem 2,41 milliárd euró nettó árbevétellel zárta a 2019-es évet. Exportból 2,07 milliárd euró származott, a belföldi értékesítés árbevétele 343,3 millió euró volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.