Politika

Megalakult a vajdasági kormány

Megalakult a vajdasági kormány

2020. október 29., csütörtök
Megalakult a vajdasági kormány

Június 21-én parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választást tartottak Szerbiában. Mindhárom szinten a Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg a legtöbb szavazatot. A 120 tagú vajdasági tartományi képviselőházban így az SNS-nek 76 képviselője lett. A második helyen a Szerbiai Szocialista Párt végzett, a szocialisták 13 politikusa ülhetett be a képviselői padsorokba.

A harmadik legerősebb pártnak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) bizonyult, az eddigi hat helyett 11 politikusa képviselheti a magyarság érdekeit tartományi szinten a következő négy évben. Ez a három párt, illetve azok a kisebb pártok, amelyekkel koalíciós listán indult, képezik a tartományi kormányt.

A nacionalista Szerb Radikális Pártnak négy, egy többpárti koalíciónak, a Vajdasági Frontnak hat, az ellenzéki Seprű 2020 nevű mozgalomnak, valamint a monarchista Szerb Királyság Megújhodási Mozgalmának pedig öt-öt politikusa került be a vajdasági tartományi parlamentbe, ők ellenzékből politizálnak a következő időszakban.

A tartományi kormányfő ismét Igor Mirovic, az SNS politikusa lett, a VMSZ egyik politikusa, Szakállas Zsolt pedig az oktatási és kisebbségügyi titkárságot vezeti a jövőben.

A kabinetet 101 támogató és 10 ellenző szavazat mellett választották meg csütörtökön.

Igor Mirovic kiemelte: a tartományi kormány első intézkedései a járványhelyzet kezelésére, a gazdasági fejlesztések folytatására és a költségvetésre vonatkoznak majd.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.