Egészség

Lelkileg is fel kell venni a küzdelmet a koronavírus-járvánnyal

Lelkileg is fel kell venni a küzdelmet a koronavírus-járvánnyal

2020. október 6., kedd
Lelkileg is fel kell venni a küzdelmet a koronavírus-járvánnyal

Ameddig tavasszal a bezártsággal, most a szigorú keretek közé szorított élettel kell megbirkózni a mindennapokban - elég, ha csak a maszkhasználatot vagy éppen a szórakozási szokásokat alapjaiban átíró este 11 órás zárást emeljük ki. Ezek természetesen hatással vannak az emberre, kire jobban, kire kevésbé.

- Több szemlélet ismert az emberek koronavírushoz való hozzáállásában. Van, aki nem szeretne tudomást venni róla, van, aki tart tőle és megtesz mindent, hogy elkerülje, és van, aki bátran áll szembe a járvány okozta következményekkel - válaszolta lapunk kérdésére Podani Krisztina okleveles pszichológus, aki azt is hozzátette, hogy ez csak az alap, ennél sokkal szélesebb és bővebb skálán mozognak az emberek vírussal kapcsolatos gondolatai.

A szabályok kevésbé szigorúak most, mint tavasszal, ugyanakkor a betartásuk sokkal jobban függ az emberektől.

- A koronavírus második hullámában a felelősségvállalás az emberek kezében van.

Saját biztonságérzetünk az, ami irányíthat bennünket a komfortzónánk határain. Sok minden történt ebben az évben, egyik pillanatról a másikra kellett alkalmazkodni, szokásokat megváltoztatni. A bizonytalan helyzetben - amikor úgy érezhetjük, hogy elvesztettük az irányítást minden felett - egyedül a viselkedésünk és a helyzethez való hozzáállásunk az, amit kontrollálni tudunk. Éppen ezért egy-egy intézkedés nem feltétlenül hozhat magában lelki változást, sokkal inkább

ez az egész időszak az, ami minden egyes ember számára új, idegen és nyomot hagyó jelenség

- állítja a pszichológus.

Az érzelmek nagy fokú skáláján mozog az emberek lelkiállapota, amit befolyásol, hogy mindenkinek más a veszélyérzete.

- Akik tartanak a betegségtől, saját komfortzónát állítanak fel, azon belül élnek és mozognak,

minden szenzorukkal figyelve arra, hogy fent maradhasson a saját biztonságérzetük. Például betartják az óvintézkedéseket, csökkentik a találkozások számát, s így tovább.

A vírustagadás is egy megküzdés, hiszen amiről azt gondolom, hogy nincs, attól nem kell tartani.

Egy közös van mindkét esetben: a kontrollvesztés, amely hosszú távon következményekkel jár. Megjelenhet az agresszió, az empátia csökkenése, a bizonytalanságérzet, az állandó feszültség és a szorongás. Hiszen aki tagadja a vírus létezését ugyanúgy szembesül az intézkedésekkel, nap mint nap hall róla. Ebből egy ellentmondásos szemlélet, érzelmi állapot kavarhatja fel a nyugalmat - fejtette ki Podani Krisztina.

A pszichológus szerint akárhogy is állunk ez előtt az ismeretlen helyzet előtt sokat tanulhatunk magunkról, ha kellően odafigyelünk saját működési mechanizmusainkra és megteremtjük saját magunk számára azt a belső szabadságot, amelyben komfortosan érezzük magunkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.