Egészség

Két órán belül eredményt ad az új magyar vírusteszt

Két órán belül eredményt ad az új magyar vírusteszt

2020. október 8., csütörtök
Két órán belül eredményt ad az új magyar vírusteszt

Merkely Béla ismertette: az új diagnosztikus eljárás – az eddigi PCR-tesztekkel ellentétben – egy lépésben méri az örökítőanyagot és két óra alatt eredményt hoz. Így a gyógyításban és a kontaktkeresésben is nagy segítséget nyújthat, a laborok kapacitását megduplázhatja, akár megháromszorozhatja – hangsúlyozta a rektor.

Az új PCR-teszt azonnal a mindennapok részévé válhat, mivel a fejlesztő cég már rendelkezik terjesztési engedéllyel

– mondta, megjegyezve: a SE készen áll arra, hogy egy-két héten belül ezeket az új PCR-teszteket is használja.

Azzal kapcsolatban, hogy a Richter Gedeon Nyrt. bejelentette, sikeresen szintetizálta a koronavírus kezelésére szolgáló hatóanyagot, a remdesivirt, a rektor azt mondta, hogy ez az első komoly előrelépés a gyógyszerpiacon a koronavírus gyógyítására.

- A remdesivir jelenleg a leghatékonyabb kezelést biztosítja a középsúlyos esetekben; a kezelés kórházban történik, általában öt napon keresztül, hat ampulla beadásával – fűzte hozzá Merkely Béla.

A fogyasztóvédelem ellenőrzi a PCR-tesztek értékesítését

Országos vizsgálatot indította fogyasztóvédelem, amelyben egy külön kiemelt akció során ellenőrzi a hatóság, hogy a szolgáltatók valóban a hatóságilag megszabott, legfeljebb 19 500 forintos díjért végzik-e el a PCR-teszteket.

Emellett az értékesítési gyakorlatot és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását is megvizsgálják, amire az ad alapot, hogy a tesztet kínáló vállalkozások sokféleképpen alakították ki vagy módosították gyakorlatukat. Az innovációs minisztérium várhatóan október végéig összegzi a tapasztalatokat.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta:

az egészségügyi intézmények továbbra is ingyenesen végzik el a tesztet azoknál, akiknél ezt a járványügyi előírások meghatározzák.

Jelezte azt is, hogy ha a szakemberek azt tapasztalják, hogy a vállalkozás a megengedettnél drágábban kínálja a tesztet, a jogszabály betartására, azaz a vizsgálat legfeljebb hatósági áron való elvégzésére kötelezik a céget.

Előfordulhat, hogy az ajánlott ár bizonyos kényelmi többletszolgáltatások (például kiszállás, hétvégi mintavétel) miatt magasabb, ám akkor is szabály, hogy egyértelműen tájékoztatni kell az érdeklődőket a teljes költség egyes elemeiről. A vállalkozásoknak ilyen esetben előre és tételesen be kell mutatni, hogy a teszt hatósági árán túli összeg pontosan mire terjed ki, így a fogyasztó egyértelműen látja, miért fizet, és e tudás birtokában dönthet az igénybevételről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.