Életeket menthet az influenza elleni oltás

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akár életet is menthet az influenza elleni védőoltás a háziorvosok szerint. Keddtől mindenki számára ingyenesen elérhető a vakcina a háziorvosánál. Azért is érdemes beadatni az oltást, mert ha a beteg egyszerre fertőződik meg a korona- és az influenza vírussal, akkor sokkal kisebb esélye van a gyógyulásra.

Az M1-nek nyilatkozó háziorvos elmondta, hogy szerencsére óriási az influenza elleni védőoltás iránti érdeklődés. Rendkívül fontos, hogy mindenki be legyen oltva – hangsúlyozta Bense Tamás.

A koronavírus és az influenza hasonló kezdeti tünetekkel jelentkezik, de az oltottaknál rendkívül kicsi a valószínűsége, hogy influenzásak legyenek.

Amennyiben a két betegséget valaki egyszerre kapja el – amire elég nagy az esély –, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy kórházi kezelésre, lélegeztetőgépre szoruljon, valamint a halálozásra is jóval nagyobb esély van.

Bense Tamás a náluk rögzült gyakorlatot is ismertette, ami azt jelenti, hogy egy időben egy beteg lehet a rendelőben és egy a váróban. Lehetőség szerint mindenki kapja meg a védőoltást a következő két-három hétben, annak ellenére is, hogy várhatóan az influenzajárvány inkább a jövő év elején fog jönni – árulta el Bense Tamás.

Az oltás fájdalommentesen, vékony tűvel történik.

Olykor enyhe tünetek jelentkeznek az oltás beadása után, de cserébe szinte teljes védettséget kap az influenza ellen, így akár a jelenlegi helyzetben az életét is megmentheti.

(hirado.hu)

Előző sztori

Melléképület tetőszerkezete kapott lángra Csanádpalotán

Következő sztori

Levadásztuk az ősz színeit a füvészkertben!