Egyre több embert ápolnak kórházban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nemzeti konzultációban a lakosság véleménye egybecseng a járványügyi szabályokkal, a legnagyobb arányban a maszkviselést támogatták. Ezek a szabályok továbbra is érvényben vannak, de ahol nem tudjuk a távolságot tartani, viseljünk maszkot - hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján.

Csütörtökön 33 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megsértése miatt. Ebből 21-szer figyelmeztettek, kétszer bírságoltak, a többi esetben feljelentést tettek. A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat 11-en sértették meg. 

3298 karantént rendeltek el csütörtökön, ebből 518-at határátlépés miatt. Az összes hatósági karantén száma 22 385, ebből egy nap alatt 10 546 ellenőrzést tartott a rendőrség, és 34 esetben talált szabálytalanságot – közölte Gál Kristóf, az ORFK szóvivője. 

Egyre több embert ápolnak kórházban

1176 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 35 222 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 15 beteg, így a betegség miatt meghaltak száma 913 főre emelkedett, 9202-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 25 107 fő. A kórházaknál csütörtökön elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 993 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A halálesetek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a krónikus betegségben szenvedők a fertőzés gyanúja esetén mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal, mielőtt a tüneteik erősödnének. Emelkedik a kórházban ápoltak száma, és a betegség nagyon gyorsan tud életveszélyes szakaszba jutni – figyelmeztetett Müller Cecília, ezért enyhe tünet esetén is orvoshoz kell fordulni. A tesztek száma 803 648. 

A nemzeti konzultációban a lakosság véleménye egybecseng a járványügyi szabályokkal, a legnagyobb arányban a maszkviselést támogatták. ezek a szabályok továbbra is érvényben vannak, de mindenhol, ahol nem tudjuk a távolságot tartani, viseljünk maszkot – fogalmazott az országos tiszti főorvos.

iszaújvárosban kialakult egy gócpont. Bárhol jelen lehet a vírus, de lehetnek gócpontok. Tiszaújvárosban egy nagy építkezésen sokféle nemzetiségű ember dolgozik, és az ottani 1717 szűrővizsgálatból 242 lett pozitív, és 173 főt minősítettek szoros kontaktnak a hatóságok. Külön izolálták a fertőzötteket, a szoros kontaktokat, de azokat is, akik negatív tesztet produkáltak. Így nem tudják bevinni a fertőzést a városba, a közösségbe. A megyei kórházat is felkészítették, de egyelőre nincs súlyos megbetegedés, egy ember került kórházba. A járványügyi egységek a helyszínen dolgoznak.

Nem mindig szoros kontakt egy teljes osztály

Nincs erre vonatkozó információ, minden intézmény kétheti adaggal ellátott – válaszolta Müller Cecília arra a kérdésre, hogy utasították-e az orvosokat az egyszer használatos maszkok többszöri használatára az egészségügyben.

Müller Cecília elmondta, hogy van iskolai protokoll a fertőzésekre, de minden eset különböző, ezért helyben kell a szabályrendszer alapján dönteni. Egy osztályközösség általában egységesen bírálandó el, de ez sem kötelező. Akit a járványügyi hatóság szoros kontaktnak minősít, annak kell karanténba vonulnia. Nem mindig lesz szoros kontakt az egész osztály.

Ingázókra vonatkozó szabályok esetében a határátlépés esetén az országhatártól 30 kilométeren belül kell tartózkodnia, és legfeljebb 24 óráig tarthat – mondta kérdésre Gál Kristóf. 

Igen, mindenki hozzájut a szükséges ellátáshoz – mondta Müller Cecília arra a kérdésre, hogy kézben tartják-e a hatóságok a koronavírus-járványt.

A WHO és Müller Cecília sem ajánlja a védőkesztyűket, sokkal hatékonyabb, ha a fogantyúkat és a közlekedési eszközök belsejét rendszeresen fertőtlenítik, az utasok pedig rendszeresen kezet mosnak, illetve fertőtlenítenek. A védőkesztyűk használata az egészségügyben, beteggondozásban kötelező csak – tette hozzá.

(M1, Origo)

Előző sztori

Szabó Bálint szerint a Szegedi Törvényszék ne akarjon politikai vitákat eldönteni

Következő sztori

Munkácsy-díjas festőművész előtt tiszteleg a REÖK