Egészség

Egyre több embert ápolnak kórházban

Egyre több embert ápolnak kórházban

2020. október 9., péntek
Egyre több embert ápolnak kórházban

Csütörtökön 33 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megsértése miatt. Ebből 21-szer figyelmeztettek, kétszer bírságoltak, a többi esetben feljelentést tettek. A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat 11-en sértették meg.

3298 karantént rendeltek el csütörtökön, ebből 518-at határátlépés miatt. Az összes hatósági karantén száma 22 385, ebből egy nap alatt 10 546 ellenőrzést tartott a rendőrség, és 34 esetben talált szabálytalanságot- közölte Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

Egyre több embert ápolnak kórházban

1176 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 35 222 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 15 beteg, így a betegség miatt meghaltak száma 913 főre emelkedett, 9202-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 25 107 fő. A kórházaknál csütörtökön elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 993 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A halálesetek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a krónikus betegségben szenvedők a fertőzés gyanúja esetén mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal, mielőtt a tüneteik erősödnének.Emelkedik a kórházban ápoltak száma, és a betegség nagyon gyorsan tud életveszélyes szakaszba jutni- figyelmeztetett Müller Cecília, ezért enyhe tünet esetén is orvoshoz kell fordulni. A tesztek száma 803 648.

A nemzeti konzultációban a lakosság véleménye egybecseng a járványügyi szabályokkal, a legnagyobb arányban a maszkviselést támogatták. ezek a szabályok továbbra is érvényben vannak, de mindenhol, ahol nem tudjuk a távolságot tartani, viseljünk maszkot - fogalmazott az országos tiszti főorvos.

iszaújvárosban kialakult egy gócpont. Bárhol jelen lehet a vírus, de lehetnek gócpontok. Tiszaújvárosban egy nagy építkezésen sokféle nemzetiségű ember dolgozik, és az ottani 1717 szűrővizsgálatból 242 lett pozitív, és 173 főt minősítettek szoros kontaktnak a hatóságok. Külön izolálták a fertőzötteket, a szoros kontaktokat, de azokat is, akik negatív tesztet produkáltak. Így nem tudják bevinni a fertőzést a városba, a közösségbe. A megyei kórházat is felkészítették, de egyelőre nincs súlyos megbetegedés, egy ember került kórházba. A járványügyi egységek a helyszínen dolgoznak.

Nem mindig szoros kontakt egy teljes osztály

Nincs erre vonatkozó információ, minden intézmény kétheti adaggal ellátott - válaszolta Müller Cecília arra a kérdésre, hogy utasították-e az orvosokat az egyszer használatos maszkok többszöri használatára az egészségügyben.

Müller Cecília elmondta, hogy van iskolai protokoll a fertőzésekre, de minden eset különböző, ezért helyben kell a szabályrendszer alapján dönteni. Egy osztályközösség általában egységesen bírálandó el, de ez sem kötelező. Akit a járványügyi hatóság szoros kontaktnak minősít, annak kell karanténba vonulnia. Nem mindig lesz szoros kontakt az egész osztály.

Ingázókra vonatkozó szabályok esetében a határátlépés esetén az országhatártól 30 kilométeren belül kell tartózkodnia, és legfeljebb 24 óráig tarthat - mondta kérdésre Gál Kristóf.

Igen, mindenki hozzájut a szükséges ellátáshoz - mondta Müller Cecília arra a kérdésre, hogy kézben tartják-e a hatóságok a koronavírus-járványt.

A WHO és Müller Cecília sem ajánlja a védőkesztyűket, sokkal hatékonyabb, ha a fogantyúkat és a közlekedési eszközök belsejét rendszeresen fertőtlenítik, az utasok pedig rendszeresen kezet mosnak, illetve fertőtlenítenek. A védőkesztyűk használata az egészségügyben, beteggondozásban kötelező csak - tette hozzá.

(M1, Origo)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.