Közélet

Tanácstalanok sokan, nem tudják, mi jön még idén!

Tanácstalanok sokan, nem tudják, mi jön még idén!

2020. október 8., csütörtök
Tanácstalanok sokan, nem tudják, mi jön még idén!

A tavaszi leállás után a megszokottnál lényegesen rövidebb, de a rendkívüli helyzethez mérten sikeres nyári szezont tudhatnak maguk mögött a szegedi szállásadók.

- A napokban volt egyeztetésünk a szegedi szállásadókkal és egyetértettünk abban, hogy a július és az augusztus talán még valamivel jobb is volt, mint a korábbi években. Ennek a böjtje is megvan, mert

az őszi számok messze elmaradnak a megszokottól

- mondta lapunk kérdésére Zsurka L. Péter.

A több szegedi szállodát és vendéglátóhelyet üzemeltető cég szakmai vezetője ezt azzal magyarázza, hogy ősszel már az egyéni utazókra nem lehet számítani, viszont az egyetemi és céges rendezvények - amelyek a vendégeket idehozzák - elmaradnak. - Last-last minute foglalnak a vendégek, és csak rövidebb időre. Ha szép az idő a hétvégén, akkor megmozdulnak az emberek, de az őszi szünetre még nem látjuk, hogy milyen vendégforgalom lesz.

Az egyetemi és céges rendezvények elmaradnak, emellett a külföldi átutazó forgalom is nagyon hiányzik - a határzár miatt Szeged most nem tranzitváros - sorolta a nehézségeket.

Zsurka L. Péter hozzátette, hogy jelenleg többnyire olyan vendégek foglalnak szállást hosszabb időre, akik a városban dolgoznak.

Másfél év kell, hogy talpra álljon az üzletág, de még nem tudni mikor kezdődhet a visszaállás.


Most azon ügyködnek a szegedi szállásadók, hogy a karácsonyi időszakra olyan programokat tudjanak kínálni, amelyek idevonzzák a turistákat. Több szegedi intézménnyel, például a REÖK palotával, a mozival vagy a múzeummal próbálnak együttműködni és élményprogramokat ajánlani a vendégeknek.

Nem lehet tudni, hogy az adventi időszakban milyen programokat lehet majd megtartani,

például a karácsonyi Ünnepi Hetek is elmaradhatnak, de a jelenlegi, esti 11 órás zárás miatt a szilveszteri programok megtartása is kétséges lehet. A korai zárásnál a szállodák kaptak annyi kedvezményt, hogy 11 óra után a szállóvendégeket ki lehet szolgálni. De összességében most nehéz és szinte lehetetlen előre tervezni - részletezte.

A rövid távú tervezés mellett a közép- és hosszabb távú tervek is csak nehezen születhetnek, mivel nem lehet tudni, hogy mikor sikerül megnyugtató és hosszú távú megoldást találni a vírus terjedésének megakadályozására, azaz mikorra lesz vakcina. A kormányzati segítség ugyan fontos és segít is, de ameddig a bizonytalanság az úr, addig nehéz előre gondolkodni.

- Mi most abban reménykedünk, hogy jövő tavasszal és nyáron már a normális kerékvágásban tudunk dolgozni,

de az biztos, hogy hosszabb folyamat lesz, mire újra visszaáll a megszokott rend és a korábbi forgalmat tudjuk bonyolítani. Tervezünk, gondolkodunk, de a bizonytalanság nagyon komoly. Úgy számolunk, hogy másfél év kell majd ahhoz, hogy visszaálljon minden, de egyelőre nem tudni, hogy mikor indul ez az időszak - jelentette ki Zsurka L. Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.