Tanácstalanok sokan, nem tudják, mi jön még idén!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Másfél év kell, hogy talpra álljon az üzletág, de még nem tudni, hogy mikor kezdődhet a visszarendeződés. Szállásadókkal beszélgettünk.

A tavaszi leállás után a megszokottnál lényegesen rövidebb, de a rendkívüli helyzethez mérten sikeres nyári szezont tudhatnak maguk mögött a szegedi szállásadók.

– A napokban volt egyeztetésünk a szegedi szállásadókkal és egyetértettünk abban, hogy a július és az augusztus talán még valamivel jobb is volt, mint a korábbi években. Ennek a böjtje is megvan, mert

az őszi számok messze elmaradnak a megszokottól

– mondta lapunk kérdésére Zsurka L. Péter.

A több szegedi szállodát és vendéglátóhelyet üzemeltető cég szakmai vezetője ezt azzal magyarázza, hogy ősszel már az egyéni utazókra nem lehet számítani, viszont az egyetemi és céges rendezvények – amelyek a vendégeket idehozzák – elmaradnak. – Last-last minute foglalnak a vendégek, és csak rövidebb időre. Ha szép az idő a hétvégén, akkor megmozdulnak az emberek, de az őszi szünetre még nem látjuk, hogy milyen vendégforgalom lesz.

Az egyetemi és céges rendezvények elmaradnak, emellett a külföldi átutazó forgalom is nagyon hiányzik – a határzár miatt Szeged most nem tranzitváros – sorolta a nehézségeket.

Zsurka L. Péter hozzátette, hogy jelenleg többnyire olyan vendégek foglalnak szállást hosszabb időre, akik a városban dolgoznak.

Másfél év kell, hogy talpra álljon az üzletág, de még nem tudni mikor kezdődhet a visszaállás.


Most azon ügyködnek a szegedi szállásadók, hogy a karácsonyi időszakra olyan programokat tudjanak kínálni, amelyek idevonzzák a turistákat. Több szegedi intézménnyel, például a REÖK palotával, a mozival vagy a múzeummal próbálnak együttműködni és élményprogramokat ajánlani a vendégeknek.

Nem lehet tudni, hogy az adventi időszakban milyen programokat lehet majd megtartani,

például a karácsonyi Ünnepi Hetek is elmaradhatnak, de a jelenlegi, esti 11 órás zárás miatt a szilveszteri programok megtartása is kétséges lehet. A korai zárásnál a szállodák kaptak annyi kedvezményt, hogy 11 óra után a szállóvendégeket ki lehet szolgálni. De összességében most nehéz és szinte lehetetlen előre tervezni – részletezte.

A rövid távú tervezés mellett a közép- és hosszabb távú tervek is csak nehezen születhetnek, mivel nem lehet tudni, hogy mikor sikerül megnyugtató és hosszú távú megoldást találni a vírus terjedésének megakadályozására, azaz mikorra lesz vakcina. A kormányzati segítség ugyan fontos és segít is, de ameddig a bizonytalanság az úr, addig nehéz előre gondolkodni.

– Mi most abban reménykedünk, hogy jövő tavasszal és nyáron már a normális kerékvágásban tudunk dolgozni,

de az biztos, hogy hosszabb folyamat lesz, mire újra visszaáll a megszokott rend és a korábbi forgalmat tudjuk bonyolítani. Tervezünk, gondolkodunk, de a bizonytalanság nagyon komoly. Úgy számolunk, hogy másfél év kell majd ahhoz, hogy visszaálljon minden, de egyelőre nem tudni, hogy mikor indul ez az időszak – jelentette ki Zsurka L. Péter.

Előző sztori

Hazánk a jobban védekező országok közé tartozik

Következő sztori

Terv szerint zajlik a védekezés