/

Az igazgatókon is múlik a koronavírusos tanárok bére

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A munkából betegség vagy karantén ­miatt kieső pedagógusok pótlása egyelőre nem okozott komolyabb fennakadást az iskolák, óvodák működésében - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet érdeklődésére az állami intézményeket fenntartó Klebelsberg Központ közölte: az iskolák megoldják a beteg pedagógusok helyettesítését. Hozzátették, a központ nem vezet nyilvántartást a COVID–19-cel fertőzött pedagógusokról. Minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt arról, hogy fertőzés vagy annak gyanúja miatt hány pedagógusnak és diáknak rendel el karantént. A karanténban lévő, de nem beteg pedagógusok vállalhatják, hogy otthonról is ellássanak feladatokat, ebben az esetben pedig természetesen a teljes fizetésüket folyósítja a fenntartó.

Kásler Miklós miniszter szeptemberi bejelentése szerint egyébként a munkájukat ellátni nem tudó, koronavírusos vagy szoros kontaktnak minősülő pedagógusoknak sem kell lemonda­niuk a fizetésükről, az ígéretek szerint százszázalékos táppénzre jogosult, aki a COVID miatt nem tud dolgozni.

Ezzel kapcsolatban Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta a lapnak, hogy az ígéret gyakorlati alkalmazására egy kicsit még várni kell. – Úgy tudjuk, hogy a kormányülésen már elfogadták a szóban forgó módosítást, de a konkrét jogszabály még nem született meg róla. Reméljük, mielőbb hivatalos formát ölt a miniszteri bejelentés – fogalmazott az elnök.

Ami a kiesők helyettesítését illeti: a heti 32 órás kötött munkaidő terhére beoszthatók a tanárok eseti helyettesítés keretében, ám ha a helyettesítések száma meghaladja a napi kettőt, illetve a heti hat órát, akkor túlórapénzt kell fizetni a pedagógusnak.

Amennyiben az eseti helyettesítés rendkívüli munkavégzést (például hét végi munka) vagy más munkakörbe való átirányítást is eredményez, akkor a közalkalmazottak esetében ugyancsak jár a külön díjazás – erre már Rétvári Bence parlamenti államtitkár világított rá egy Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában.

Jelezte továbbá, hogy a pedagógus intézményben való megfertőződése munkavédelmi szempontból foglalkozási megbetegedésnek minősül, amelynek gyanúját az észlelő orvos köteles az illetékes kormányhivatalhoz bejelenteni. Ilyenkor jár a százszázalékos táppénz.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az igazgatók is segíthetnek bizonyítani, hogy az illető valóban a munkahelyén kaphatta el a fertőzést. A lap megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: pozitív laboreredmény birtokában az intézményvezető kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott COVID–19-cel fertőzött személlyel.

Azt nem tudni, hogy a köznevelésben eddig összesen hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal, a Pedagógusok Szakszervezete szerint eddig három tanár halála köthető a járványhoz.

Előző sztori

Háromszor többet fizethetnek a karanténszabályokat megszegők

Következő sztori

Tűzhelyen felejtett étel kapott lángra egy szegedi lakásban

Legutóbbi hasonló cikkek