Egészség

A tesztek és a megbetegedések száma is emelkedik

A tesztek és a megbetegedések száma is emelkedik

2020. október 12., hétfő
A tesztek és a megbetegedések száma is emelkedik

Müller Cecília arról beszélt az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy 1173 fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, így 26 832 aktív fertőzött van, akiknek az egészségi állapota széles skálán mozog: van akinél súlyos a betegség, de van olyan is, aki tüneteket sem mutat.

154-en vannak lélegeztetőgépen a több mint 1400 kórházban ápolt betegből, és 14 haláleset történt tegnap – számolt be róla az országos tiszti főorvos. Hozzátette: 55 és 78 év közötti személyekről volt szó, akik közül többen szenvedtek a Magyarországon jellemző népbetegségekben.

Müller Cecília szerint fontos, hogy tudjuk, komoly kockázatnak vannak kitéve a krónikus betegségben szenvedők, a nem karbantartott betegségben szenvedő emberek, továbbá az idősek. Különösen is figyeljenek ezek az emberek az állapotukra – mondta tiszti főorvos, és felszólította őket, gyakrabban konzultáljanak háziorvosukkal.

Müller Cecília a tesztelés kapcsán kifejtette: 834 197 vizsgálatot végeztek el eddig, több mint 11 ezren pedig már meggyógyultak a betegségből.

Müller Cecília rámutatott: az egész világban és Európában is egyértelműen növekvő tendenciát mutat a járvány, mindenhol emelkedik a kórházban kezeltek száma. – Százezer lakosra Csehországban 423, Belgiumban 364, Hollandiában 344, Spanyolországban 308, Franciaországban 285, az Egyesült Királyságban 242 pozitív eset jut – ismertette, hozzátéve: Magyarországon 128 fertőzött jut százezer lakosra.

Kérem, ne fáradjunk bele a higiéniás szabályok betartásába. A szabályok működnek. Ha ezeket betartjuk, ismét el tudjuk laposítani a járványgörbét – hangsúlyozta.

Továbbra is nagyon fontos a maszk helyes használata. Nem elegendő csak a szájat eltakarni – rögzítette az országos tiszti főorvos, aki a kézmosás, kézfertőtlenítés fontosságára is felhívta a figyelmet.

Müller Cecília kiemelte: a napokban kifejlesztettek egy elektronikus mintavételi űrlapot, ami egyszerűsíti a rendszert. A háziorvosoktól számos kérés már ezen keresztül érkezik az Országos Mentőszolgálathoz.

Kiss Róbert alezredes ismertette, hogy a határon jelenleg Nógrád megyében öt helyen van már átkelési lehetőség. Azt is elmondta, a kaszinókban este 11:00 után nem lehet tartózkodni a jövőben. Beszámolt róla, hogy a járványügyi szabályok megszegése miatt közlekedési eszközökön 99 alkalommal intézkedtek a rendőrök, a kereskedelmi üzletekben 64 intézkedést kezdeményeztek, és 61 intézkedés történt a közúti ellenőrzések során. A hatósági házi karantén betartását folyamatosan ellenőrzik mondta, és kiemelte, ma 21 491 karantén van elrendelve.

A Magyar Nemzet kérdésére – miszerint igaz-e, hogy a kórházakban elfogyott a Remdesivir gyógyszer – az országos tiszti főorvos úgy felelt: a legfrissebb, mai információk szerint rendelkezésre áll a gyógyszer. Olyannyira, hogy a Richter Gedeon cég jóvoltából már hazai gyártótól is be tudják szerezni a készítményt.

A bentlakásos idősotthonokról szólva jelezte: 45 intézményben találtak koronavírusos lakót, de számosan közülük teljesen tünetmentesek. Összesen 5601 fő lakik ezekben az intézményekben, közülük 542 fő pozitív.

Bekerült az otthonokba a koronavírus, azonban jellemzően alacsony számú pozitivitásról beszélhetünk és az érintettek állapota stabil, sokaknak nem is volt szüksége kórházi ellátásra – mondta Müller Cecília, hozzátéve: az 542 érintett fő közül 130-an vannak jelenleg kórházban, és a második hullám ideje alatt 35-en hunytak el, 30 fő viszont már meg is gyógyult az otthonok lakói közül.

A látogatási és intézmény-elhagyási tilalom továbbra is érvényben van – mutatott rá.

Nehéz előre megmondani a betegek akik kórházban vannak milyen arányban szorulnak majd lélegeztető gépre, mivel ez sok tényezőtől függ – mondta Müller Cecília és arról beszélt, hogy egy ideje tíz százalék körül mozog ez az arány.

Hozzátette: általában amúgy is beteg emberek kerülnek kórházba a koronavírus miatt, és az állapotuk gyorsan változhat. A tiszti főorvos elmondta: rendelkezésre állnak mindazon eszközök, gyógyszerek és a szakavatott személyzet is, ami az ellátáshoz kell.

Kiss Róbert arról beszélt, hogy szeptember 21. óta 21 140 alkalommal intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt.

Müller Cecília elmondta, hogy a második hullám elején elsősorban a fiatalok betegedtek meg, most viszont már egyre több az idős beteg. Ez az oka annak, hogy egyre több fertőzöttet kell kórházban is kezelni.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.