Az elhunytak többsége szívbeteg volt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

– 950 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 41 732 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 29 idős krónikus beteg, így 1052 főre emelkedett a járvány áldozatainak száma, 12 628-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő, 1555 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a legfrissebb adatokat Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Az elhunytak kora 60 és 89 év között volt, és mindannyian rendelkeztek valamilyen évek óta fennálló betegséggel. A legtöbben szívbetegek voltak, két esetben daganatos megbetegedés volt, többen pedig diabétesszel küzdöttek.

Hozzátette, a gyógyulás szempontjából főleg a klinikai tünetek a mérvadók, van, aki a gyógyulást követően is produkál pozitív tesztet, de ő már nem fertőz, nyugodtan mehet közösségbe.

– A járvány kezdetétől 861 620 mintavétel történt – közölte, hozzátéve: a szervezetünket a legjobb állapotban kell tartani, hogy ne alakuljon ki szövődmény. A tiszti főorvos ismét felhívta a figyelmet az ingyenes influenzaoltásra és azt kérte, hogy mindenki oltassa be magát.

Müller Cecília elmondta, hogy bár a koronavírus elleni védőoltás csak a közeljövőben várható, az influenza elleni védőoltást így is hasznos lehet beadatni, ami létezik gyerekek és felnőttek számára is. A védőoltás kifejezetten ajánlott elsősorban az egészségügyben és a szociális területen dolgozóknak, de általában véve a közszolgálatban dolgozóknak, akik sok emberrel érintkeznek a munkájuk miatt.

Az országos tiszti főorvos szólt arról is, hogy éljünk a bizonyítottan hatásos lehetőségekkel. Közölte azt is, hogy propagálnak egy kísérleti stádiumban lévő allergia elleni orrspray-t, de ennek még nem bizonyított a hatása, ezért nem javasolja a használatát. A gyakori használattól ugyanis kiszáradhat az orr nyálkahártyája, így könnyebben megtelepedhet a kórokozó, tehát épp ellentétes hatása lehet.

Müller Cecília kiemelte, hogy a mai napon 48 óvodában és 64 iskolában intézkedtek rendkívüli szünetről, 128 osztályban és 9 iskolában pedig digitális tanrendet vezettek be.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszámolt róla, hogy a román szervek döntése alapján hazánk már nem szerepel a kockázatos országok listáján, így a Romániába történő belépés már nem jár karanténkötelezettséggel.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról tájékoztatott, hogy a védelmi rendelkezések megszegése miatt az elmúlt huszonnégy órában 76 rendőri intézkedés történt, ebből 39-re a tömegközlekedési eszközökön való maszkviselés szabályok megszegése miatt volt szükség. A szeptember 21-e óta hatályos védelmi szabályok megszegése miatt összesen 1316 esetben intézkedtek a rendőrök – tette hozzá Kiss Róbert.

Kiemelte, hogy a favipiravir és a remdesivir még a klinikai vizsgálat fázisában van, használata csak a kórházakban lehetséges, ha valaki mégis találkozik ilyen készítménnyel kereskedelmi forgalomban, annak jeleznie kell ezt a hatóságoknak.

A szennyvízben fellelhető vírus örökítőanyag mennyiségéből a járvány tendenciájára lehet következtetni – ismertette a szakember, hozzátéve, most csak Nyíregyházán és Debrecenben emelkedik a koncentráció. – Interneten semmiképpen se vásároljanak gyorsteszteket, ezeket nem is használhatják magánszemélyek, csak orvosok – hangsúlyozta Müller Cecília.

Előző sztori

Kirúgták a vak férfivel izmozó szegedi biztonsági őrt

Következő sztori

Közel félmilliárdból újítják fel a Szeged melletti autópályát