100 milliós kokainszállítmányt foglaltak le Röszkén

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az északmacedón drogfutár Belgiumból akart kábítószert csempészni hazájába. A rendőrség vádemelést javasol - közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztálya jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást egy 27 éves északmacedón állampolgárral szemben.

A férfi barátnőjével és annak édesanyjával jelentkezett kilépésre Magyarországról a röszkei autópálya-határátkelőhelyen 2019. december 2-án 17 órakor. A kiléptetést végző rendőr kérdéseire az autó tulajdonosa idegesen és zavartan válaszolt, ezért fokozott ellenőrzésre félreállították a járművet.

A kocsi jobb első kereke felett a karosszérián a rendőrök átalakítás jeleit találták, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőreinek segítségével a kérdéses elemet megbontották, ami alatt egy zsugorfóliázott – fehér port tartalmazó – csomagot (úgynevezett téglát) találtak. Az első kerekek feletti rejtekhelyeken további négy csomagot találtak, összesen bruttó 5 kilogramm porral. A szakértők megállapítása szerint a jelentős mennyiségű kokain feketepiaci értéke körülbelül 100 millió forint.  

Az autóban utasként tartózkodó barátnőt, valamint a kocsit vezető édesanyját tanúként hallgatták ki. A jármű tulajdonosát, a 27 éves északmacedón férfit elfogták, majd jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklása bűntett megalapozott gyanúja miatt kihallgatták.

Az eljárás során a nyomozók megállapították, hogy a gyanúsított egy északmacedón bűnszervezet tagjaként, megbízás alapján szállított kokaint. A banda Nyugat-Európába heroint, visszafelé úton kokaint csempészett. Az északmacedón rendőrséggel történt együttműködés eredményeként a helyi hatóságok Szerbiában, Ausztriában és Észak-Macedóniában a bűnszervezet több tagját elfogták, jelentős mennyiségű kábítószert lefoglaltak, és további tagok ellen nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztálya a nyomozást befejezte, és a keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal küldte meg a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészségnek.

Előző sztori

Vérvizsgálatból kimutatható, hogy kire jelent komoly veszélyt a koronavírus

Következő sztori

Lezárult a nyomozás a vásárhelyi kendertermesztő ügyében