Több mint 1100-an vettek részt a nyári diákmunkában Csongrád-Csanád megyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A július 1-től augusztus 31-ig tartó országos programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium hárommilliárd forintos keretösszeggel hirdette meg júniusban, amelyből 111,5 millió forint kerettel 800 fő - 16-25 év közötti nappali tagozatos diák - munkavállalását segítette Csongrád-Csanád megyében. A kormányhivatal további 53,5 millió forintot csoportosított át a diákok foglalkoztatására – így összesen több mint 1100 fiatal támogatása valósult meg.

A tavalyi évhez hasonlóan az idei programban nemcsak a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye lehetett munkáltató, hanem a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén is lehetőség nyílt munkatapasztalat-szerzésre.

Csongrád-Csanád megyében augusztus 31-ig önkormányzati diákmunkára 118 kérelem érkezett,a melynek érintett létszáma 962 fő, a támogatás összege közel 138,81 millió Ft volt. Mezőgazdaság területén 4 kérelem érkezett, az érintett létszám 10 fő, a támogatás összege közel 1,27 millió forint volt. Turizmus és vendéglátás területén 59 kérelem érkezett, ezek érintett létszáma 149 fő, a támogatás összege pedig mintegy 22 millió forint volt.

A program alatt a diákok számos munkakörben dolgoztak, a jellemző tevékenységek közé tartoztak az irattárrendezés, katalogizálás, az idősgondozás, egyszerű kisegítő gondozási feladatok, kulturális programok szervezése, gyermekgondozás, vízőr, illetve konyhai kisegítő. A támogatott foglalkoztatók közül leginkább kiemelést érdemelnek a bölcsődék, óvodák, művelődési házak, múzeumok, könyvtárak, vendéglátóegységek, valamint a családsegítő- és gondozási központok.

Önkormányzati diákmunka esetén maximum napi 6 órás munkavégzésre volt lehetőség, és az állam szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 120 750 Ft/fő/hó munkabért, szakképzettséget igénylő munkakörben 157 950 Ft/fő/hó munkabért, illetve a munkabérhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adót 100 százalékban fizette meg támogatásként. A mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén legfeljebb napi 8 órás munkavégzés volt támogatható, a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó összegének pedig 75 százaléka került megtérítésre. A fennmaradó bérköltséget és járulékait a munkáltatónak kellett viselnie. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 157 950 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 120 750 Ft/fő/hó összeg volt figyelembe vehető.

Előző sztori

Legutóbb 42 határsértőt fogtak Csongrád-Csanádban

Következő sztori

Új videót készített a CityRocks