Gazdaság

Több mint 1100-an vettek részt a nyári diákmunkában Csongrád-Csanád megyében

Több mint 1100-an vettek részt a nyári diákmunkában Csongrád-Csanád megyében

2020. szeptember 8., kedd
Több mint 1100-an vettek részt a nyári diákmunkában Csongrád-Csanád megyében

A tavalyi évhez hasonlóan az idei programban nemcsak a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye lehetett munkáltató, hanem a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén is lehetőség nyílt munkatapasztalat-szerzésre.

Csongrád-Csanád megyében augusztus 31-ig önkormányzati diákmunkára 118 kérelem érkezett,a melynek érintett létszáma 962 fő, a támogatás összege közel 138,81 millió Ft volt. Mezőgazdaság területén 4 kérelem érkezett, az érintett létszám 10 fő, a támogatás összege közel 1,27 millió forint volt. Turizmus és vendéglátás területén 59 kérelem érkezett, ezek érintett létszáma 149 fő, a támogatás összege pedig mintegy 22 millió forint volt.

A program alatt a diákok számos munkakörben dolgoztak, a jellemző tevékenységek közé tartoztak az irattárrendezés, katalogizálás, az idősgondozás, egyszerű kisegítő gondozási feladatok, kulturális programok szervezése, gyermekgondozás, vízőr, illetve konyhai kisegítő. A támogatott foglalkoztatók közül leginkább kiemelést érdemelnek a bölcsődék, óvodák, művelődési házak, múzeumok, könyvtárak, vendéglátóegységek, valamint a családsegítő- és gondozási központok.

Önkormányzati diákmunka esetén maximum napi 6 órás munkavégzésre volt lehetőség, és az állam szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 120 750 Ft/fő/hó munkabért, szakképzettséget igénylő munkakörben 157 950 Ft/fő/hó munkabért, illetve a munkabérhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adót 100 százalékban fizette meg támogatásként. A mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén legfeljebb napi 8 órás munkavégzés volt támogatható, a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó összegének pedig 75 százaléka került megtérítésre. A fennmaradó bérköltséget és járulékait a munkáltatónak kellett viselnie. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 157 950 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 120 750 Ft/fő/hó összeg volt figyelembe vehető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.