Közélet

Szent Mihály napja és a bölcsességmutató kalapviselet

Szent Mihály napja és a bölcsességmutató kalapviselet

2020. szeptember 28., hétfő
Szent Mihály napja és a bölcsességmutató kalapviselet

Noha Mihály arkangyalnak, a mennyei seregek fejedelmének köze sincs borhoz, s legkevésbé borszűréshez, mégis ezt a titulust kapta. Ennek okát Bálint Sándor fejti fel az Ünnepi Kalendáriumban. „Ilyenkorra már megforr az újbor, innen a szegedi tanyák népének ajkán olykor hallható Borszűrő Szent Mihály elnevezés. Most már kezdődhet a kisfarsang, vagyis a lakodalmazásnak őszi, Katalin napjával záruló időszaka. Apátfalva öregjei még emlékeznek rá, hogy a legény Szent Mihály napján vitte el a lánynak a jegykendőt, ha még Katalin napja előtt meg akartak esküdni.”

Hogy mennyi más hagyományt hordoz ez a nap, azt oldalakon keresztül taglalja a kalendárium. Mindenekelőtt a paraszti gazdasági év nevezetes őszi fordulójára kell utalnunk: valamikor eddig legelt a Szent György ünnepén kicsapott marha a pusztán, s ekkor történt a behajtás, vígsággal, ünnepléssel. És hálaadással, ha a jószágban nem tett kár a farkas. A mulatságot általában éjszakai tűzgyújtás kísérte, ez a szép időt búcsúztató, és a téli sötétséget idéző rituálék egyike.

Nevezetes, nagy vásári nap is ez, meg a pásztorok elszámoltatásának és az újra való szegődtetésének ideje, s a szolgálónép megfogadásának alkalma. És ez az András-napig tartó, bálokkal tarkított mulatságidő kezdete is. Aztán van még egy fontos szerepe Szent Mihálynak: meg kell mondja, milyen idő várható. Ismert a szólás: Szent Mihály lova deres, behozza a telet. A hajdaniak vélekedése szerint hosszú, erős télidőt jósol az, ha a birkák ezen éjszaka szorosan összefeküdnek. Fontos időjárási regula kötődik a szélhez: a Szent Mihálykor kelet felől fújó szél goromba telet ígér.

Holnap mindez kiderül. Vagy nem… De így, a végén essék szó a címben jelzett kalapról. Szent Mihály öltöztet – mondja a göcseji szólás. Vagyis itt a hideg. És az okos ember megszívleli a Szamosháton följegyzett mondást: aki Szent Mihály-nap után szalmakalapban jár, attól nem kérnek tanácsot…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.