Közélet

Orbán: Nem béníthatja meg az országot a járvány

Orbán: Nem béníthatja meg az országot a járvány

2020. szeptember 11., péntek
Orbán: Nem béníthatja meg az országot a járvány

Orbán Viktor Budapest főpolgármesterétől nagyobb odafigyelést kért a budapesti idősotthonok tekintetében, utalva a legújabb fertőzésekre, a kamaraerdei otthon 29 betegére.

A miniszterelnök szerint ez sokkal fontosabb dolog, mint a biciklisávok felfestése.

Van egy haditervünk. Tudtuk, hogy a második hullám más lesz mint az első, minden szakértő ezt jelezte előre. Ezért a haditervet is másként kellett összeállítani. Úgy ítéltük meg, hogy egy nemzeti konzultációt mindenképpen tartanunk kell az első sokk után. Az ország az első hullám alatt nem vizsgázott rosszul,

a világ legsikeresebben védekező országai között vagyunk.

Az embereken múlik, hogy betartják-e a szabályokat, nagy volt a fegyelmezettség, mondhatni, nemzeti együttműködés jött létre a járványkezelésben.

Ha egy mondatban kell összegeznem a nemzeti konzultáció eredményét:

Magyarországnak működnie kell, nem engedhetjük meg, hogy a vírus megbénítsa az országot.

Persze meg akarjuk védeni szüleink, nagyszüleink életét, de a cél az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét. Tehát a haditervünk az idősek megvédése mellett, hogy megtartsuk az ország működőképességét – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint nemzetközi konzultációra is szükség van a vírushelyzetben. Hozzáfűzte: nem kell számítani általános korlátozásra.

Elszigetelt tanulók, osztályok lesznek, tömeges fertőzés miatt elszigetelt iskolák is lehetnek, de nem lesz általános bezárás.

A szülők átprogramozták az életüket tavasszal a gyerekek érdekében, ezt most el kell kerülni, egyedi döntéseket fogunk hozni az adott helyzetekben. Erről rendszeresen fogja tájékoztatni a kormány a lakosságot – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő kijelentette:

a szabályok betartását ki fogják kényszeríteni, rendőri segítséggel is, ez most főleg a kórházak látogatási tilalmára és a maszkok használatára érvényes,

utóbbit ki fogják terjeszteni ha romlik a helyzet.

Igazuk van azoknak, akik szerint a kötelező maszkviselés az egyéni szabadságjogokat korlátozza, de járvány van.

Most nem tudunk százból egy ilyen polgártársunkhoz türelemmel lenni. Ha fegyelmezetlenek vagyunk, másokat fertőzünk meg.

Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy ez a helyzet nem tart majd örökké, addig azonban arra kértem a belügyminisztert, hogy a járvány ideje alatt szerezzen érvényt a szabályoknak – mondta a miniszterelnök.

A V4-es országokkal napi egyeztetés folyik a járvány helyzetről – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint

nem kell megijedni attól, hogy Brüsszel idegesen reagált a magyar határzárra, be fogják látni, hogy ez jó intézkedés volt, át fogják venni,

mint ahogyan az illegális bevándorlással kapcsolatos intézkedéseket is átvették.

A V-4-es államokkal történelmi sorsközösségben barátságban vannak a magyarok,ezt a járványügy területén is hasznosítani szeretné Magyarország. A miniszterelnök hozzátette: ezért biztosít a kormány speciális belépési lehetőségeket a V4 országok polgárainak számára, hiszen hasonló védekezési formát, szisztémát használnak, így csökkentve a fertőzés veszélyét, létrehozva ezzel egy közép-európai biztonságos szigetet.

Az elkövetkező európai csúcsértekezlet előtt a miniszterelnök elmondta, Angela Merkellel, sőt Donald Trumppal is egyeztetett telefonon, ezeken is a koronavírus elleni védekezésről beszélgettek. Orbán Viktor szerint,amit most az USA és Németország képvisel, az jó Közép-Európának.

A mai politika kollegiális, beszélünk egymással, nem csak a nagykövetek, vagy jegyzékváltás útján. Kisebb társaságban is beszélgetünk, például a német kancellárral a ciprusi és a kínai politikai ügyek voltak terítéken a járvány mellett. A miniszterelnök szerint szükség van a világban egy önálló európai politikára.

Nyitott kormányzást valósítunk meg, folyamatosan konzultálunk, mivel egyedül soha nem lehet senki elég okos – fejtette ki Orbán Viktor. A magyar kormánynak már van haditerve.Annyi munkahelyet akarunk teremteni, amennyit a vírus megszüntetett.

Teremtettünk pénzügyi lehetőséget az emberek számra, hogy a belföldi turizmusban vegyenek részt. Budapest más kérdés, mert rá van utalva a külföldi turizmusra. Van a fővárosnak százmillió forint megtakarítása, ezt még Tarlós István gazdálkodta ki, fel lehetne használni.

A kormány egymás után hozza azokat a döntéseket, amelyek a gazdaság védelmét szolgálják, béremeléseket, beruházásokat akarunk.

A miniszterelnök elmondta, édesapjától tanulta, hogy mindenkinek arra van ideje és pénze amire akar, amiért tesz valamit. Ezt az elvet Orbán Viktor érvényesnek tekinti az ország költségvetésére is. A járvány okozta gazdasági helyzetben átcsoportosítások fogják jellemezni a költségvetést.

Lehetőséget szeretnénk adni a magyar polgároknak arra, hogy a pénzüket új állampapírokban, tisztességes nyereséggel fektethessék be, a megtakarítások tekintetében is bízzanak a magyar államban, ne külföldi befektetőnél keressék a megoldást.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a magyar gazdaság felé erős a bizalma a világnak. Ész, kurázsi, ötlet jellemzi a magyar gazdaságpolitikát, vezetőket. Van forrás egy eredményeket hozógazdaságpolitikához.

(Kossuth Rádió, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.