Közélet

Magyarországon járványügyi készültség van

Magyarországon járványügyi készültség van

2020. szeptember 21., hétfő
Magyarországon járványügyi készültség van

Ahhoz, hogy ne kelljen bevezetni további szigorításokat, rendkívül fontos, hogy azt néhány szabályt, amit ma bevezettünk azt szigorúan tartsa be mindenki – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

A tiszti főorvos hozzátette: egy hete napi ezret közelíti meg a betegek száma, most a fiatalok azok, akik pozitivitást mutatnak. Egy részük tünetmentes vagy enyhe tünetekkel bírnak, de tovább tudják adni a betegséget.

A hétfői adatok szerint 876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID–19),

ezzel 18 866 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 krónikus beteg, így az elhunytak száma 686 főre emelkedett, 4401-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

– 463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen. A mai naptól a maszkhasználat kötelezettsége életbe lépett,

nem elegendő sállal eltakarni az arcot, helyesen hordott maszkot kell viselni,

ahol a jogszabály előírja. Főként zárt terekben kötelező az arc eltakarása, ilyenek a mozik, színházak, bevásárlóközpontok, egészségügyi intézmények és az ügyfél fogadási helyszínek – tájékoztatott Müller Cecília, aki hozzátette: 10 napra csökkent a házi karantén ideje.

Új tényező, hogy aki szeretne tesztet csináltatni magának azért, mert külföldről érkezett haza az országba, és szeretné elhagyni a karantént pár napon belül, számára is

elérhető a teszt 19 500 forintos áron. Magasabb ár nem kérhető érte

– hangsúlyozta Müller Cecília.

Kiemelte, az elmúlt napok adataiból az látszik, hogy a betegség túlnyomó többsége a fiatal korosztályt érinti most, de nem zárható ki, hogy a többi korosztályra is átterjed a betegség, hiszen az elmúlt 24 órában hárman elhunytak a betegségben: egy 58 éves, egy 71 és egy 87 éves magyar honfitársunk.

Az országos tiszti főorvos arra kért mindenkit, hogy tartsa be szigorúan a szabályokat, hiszen ezáltal védhető meg mindaz, amit eddig elértünk. Arra is kitért, hogy a mai naptól láthatnak majd adatokat az oktatási-nevelési intézményekre vonatkozóan is. Jelenleg 2 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet a járvány miatt.

Az operatív törzs ezeken felül 186 intézményben döntött tantermen kívül digitális munkarend bevezetéséről: 177 esetben 1-1 osztályt érint az intézkedés a többi esetben az egész iskolát is.

Újságírói kérdésre – a bevásárlási idősávok visszahozásával kapcsolatban – Müller Cecília úgy tájékoztatott, az eddig meghozott intézkedések azt a célt szolgálják, hogy ne kelljen tovább szigorítani, de az intézkedési terv alapján ha szükséges, akkor további intézkedéseket fognak bevezetni.

A vírustagadókról és oltásellenes mozgalomról Müller Cecília elmondta:

ezek a csoportok megalapozott szakmai háttérrel nem rendelkeznek, de kárt tudnak okozni.

Elbizonytalanítják az embereket, ezért zavarják a védekezést. Kiss Róbert rendőr alezredes hozzátette: a rémhírterjesztést a büntető törvénykönyv szabályozza és bünteti, tavasszal valótlan járványügyi állításokért 140 ügyben indult eljárás.

A tesztek hatósági áráról Müller Cecília azt mondta,

az eddigi elvégzett tesztek elenyésző kisebbsége került térítésre, a háziorvos által elrendelt tesztek továbbra is ingyenesek.

Azokért a vizsgálatokért kell fizetni, amelyeket önszántukból kérik az emberek, ilyen a külföldről hazatérők karantén kötelezettségének a kiváltása.

– A szolgáltatók semmilyen egyéb okból nem kérhetnek többet a teszt elvégzéséért, mint a hatósági ár

– szögezte le a tiszti főorvos.

Kiss Róbert rendőr alezredes az egyéni felelősség körét ismertette a tájékoztatón. Kiemelte, hogy jelenlegi hatályos jogi környezet tekintetében, a 6. életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi, munkavédelmi, textil vagy más anyagból készült maszkot viselni, úgy, hogy a maszk a szájat és a orrot folyamatosan elfedje.

A tömegközlekedési eszközön maszk nélkül utazó, vagy az intézmények területén maszk nélkül látogató, illetve a maszkot nem a megfelelő módon viselő személyt pedig a tömegközlekedési eszköz vezetőjének ki kell zárni, ahogy az intézmény üzemeltetője szintén köteles kizárni a látogatásból.

Hozzátette: amennyiben felszólításra nem hagyják el ezeket a helyeket, rendőri intézkedést kell kezdeményezni. A jogszabály megfogalmazza: a rendőrség is ellenőrizheti a védelmi intézkedések betartását saját hatáskörben. Amennyiben az ellenőrzés során ezen intézkedések mulasztását észlelik, tömegközlekedési eszköz vezetőjét és az intézmény vezetőjének figyelmét is felhívják a szabályok betartására. Egyes esetekben a hatáskörrel rendelkező budapesti, vagy megyei kormányhivatal illetve a kereskedelmi hatóságot is értesítik – ismertette a rendőr alezredes.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.