Gazdaság

Magasabb bértámogatást kérnek a munkaadók

Magasabb bértámogatást kérnek a munkaadók

2020. szeptember 6., vasárnap
Magasabb bértámogatást kérnek a munkaadók

Mint mondta, a kormány a szeptemberre ígért új gazdaságvédelmi intézkedéscsomag részeként a már nem igényelhető munkahelyvédelmi bértámogatáshoz hasonló segítséget is kilátásba helyezett.

„A monitorozás nem áll meg a kormány részéről, és a szociális partnerek is folyamatosan figyelik a munkaerőpiaci fejleményeket, ha kell, újra tárgyalóasztalhoz ülünk. Van rá ígéret, hogy szeptember közepén kijön egy újabb gazdaságtámogató program” – fogalmazott a Munkástanácsok elnöke.

Ennek elemeiről részleteket azonban nem osztottak meg velük. Szerinte abban minden érintett egyetért, hogy a munkahelymegtartó és bértámogató programot is folytatni kell, de leginkább az utóbbit, a kurzarbeit formájában.

„Ismételten a szállodaipar, a légi közlekedés és a vendéglátás fog súlyos helyzetbe kerülni. Nagyvárosokban, konkrétan Budapesten a szállodák le fognak állni, be fognak zárni, elég sok munkavállalót lehetetlen helyzetbe hozva” – részletezte Palkovics Imre.

Mint elmondta, a munkaadók tettek egy olyan javaslatot a kormánynak, hogy német példára a teljes kiesett bér 60 százalékát kellene fizetni, nem a kieső 50 százalék 70 százalékát, ezzel Palkovics Imre is egyetért azért, hogy a foglalkoztatás fenntartható legyen.

A munka törvénykönyve közelgő módosításáról – például az egyeztetési kötelezettségről home office-ügyben – elmondta, a kényszer olyan változtatásokat hozott, amelyekben vannak pozitív elemek.

„A kormány szabályozni akarja ezt a területet, a koncepciót mind a munkaadók, mind a munkavállalók elfogadhatónak tartják” – mondta, külön kiemelve, hogy a munkáltató az otthon dolgoztatott munkaerő rezsijébe is beszáll a minimálbér 10 százaléka erejéig, ami 16 ezer forint körüli összeg, ezenkívül eszközöket is biztosíthat a munkáltató 50 ezer forint értékben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.