Közélet

Különleges könyvet írt két szegedi tanárnő

Különleges könyvet írt két szegedi tanárnő

2020. szeptember 18., péntek
Különleges könyvet írt két szegedi tanárnő

A tavaszi digitális oktatás adta az ötletet két szegedi tanárnőnek, hogy új, az iskolában és otthon is egyaránt használható könyvet írjanak. A kreatív foglalkoztató könyv a napokban elkészült, már a Somogyi-könyvtár és a Szent Györgyi Albert Agóra is rendelt belőle több példányt.

A két pedagógus azt mondja, hogy tavasszal egy olyan ismeretlen élethelyzettel kellett szembenézniük, ami mindenkiben valamilyen mértékű feszültséget idézett elő. - Mi ezt átforgattuk kreatív energiába, így megszületett a könyvünk. Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk új színt vinni az oktatásba és ötleteinket egyeztetve jött létre a kreatív foglalkoztató könyv – meséli Fröhlichné Kapronczay Éva, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára.

Kolléganőjével, a Vörösmarty Általános Iskolában tanító dr. Kapronczayné Batta Zsuzsával a könyv írásánál kiemelt hangsúlyt fektettek arra, hogy a könyv mindenben megfeleljen a kor kihívásainak. - A digitális kompetencia fejlesztése ma már nélkülözhetetlen a gyerekek tanítása során, és hisszük, hogy fontos feladatunk ez is. Készíttettünk a mesék alapján interaktív játékokat, amelyek pedagógustársaink számára hasznosak  lehetnek, hiszen tanórai keretek között is használhatóak  a mesékkel és a feladatokkal együtt - mutatott rá Frölichné.

A Hanga és Zumbi kalandozásai mezőkön, hegyeken, tavak mélyén című könyv borítóját Magyari Bettina készítette, a belső illusztrációkat az SZTE Gyakorló Általános Iskolájának hetedikes tanulója, Soós Hanna rajzolta.

A  könyvben mesék adják a tartalmi alapot, a mesékről pedig közismert, hogy szorongásoldó, gyógyító hatásuk van. A mesék közben és után következnek a megoldandó feladatok, amelyek zömében a rajz, magyar, matematika, természetismeret tantárgyak köréből kerülnek ki - természetesen mind játékos formában. A történetekben a csodavilág és a valóság  elemei egyensúlyban vannak.  A mesék különlegességét az adja, hogy egy-egy részletet, vagy befejezést az olvasó ír meg saját fantáziájának tükrében. Egyrészt ettől kreatív ez a kötet, másrészt attól, hogy ahány olvasója lesz, valójában annyiféle mesekönyv születhet. Az pedig, hogy az illusztrációk színezhetőek, illetve a szereplők rajzos feladatokkal is megörvendeztetik olvasóikat, úgy gondoljuk, hogy ettől az olvasás még élvezetesebbé válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.