Különleges könyvet írt két szegedi tanárnő

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tavasszal bevezetett digitális oktatás ihlette a pedagógusokat.

A tavaszi digitális oktatás adta az ötletet két szegedi tanárnőnek, hogy új, az iskolában és otthon is egyaránt használható könyvet írjanak. A kreatív foglalkoztató könyv a napokban elkészült, már a Somogyi-könyvtár és a Szent Györgyi Albert Agóra is rendelt belőle több példányt.

A két pedagógus azt mondja, hogy tavasszal egy olyan ismeretlen élethelyzettel kellett szembenézniük, ami mindenkiben valamilyen mértékű feszültséget idézett elő. – Mi ezt átforgattuk kreatív energiába, így megszületett a könyvünk. Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk új színt vinni az oktatásba és ötleteinket egyeztetve jött létre a kreatív foglalkoztató könyv – meséli Fröhlichné Kapronczay Éva, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára.

Kolléganőjével, a Vörösmarty Általános Iskolában tanító dr. Kapronczayné Batta Zsuzsával a könyv írásánál kiemelt hangsúlyt fektettek arra, hogy a könyv mindenben megfeleljen a kor kihívásainak. – A digitális kompetencia fejlesztése ma már nélkülözhetetlen a gyerekek tanítása során, és hisszük, hogy fontos feladatunk ez is. Készíttettünk a mesék alapján interaktív játékokat, amelyek pedagógustársaink számára hasznosak  lehetnek, hiszen tanórai keretek között is használhatóak  a mesékkel és a feladatokkal együtt – mutatott rá Frölichné.

A Hanga és Zumbi kalandozásai mezőkön, hegyeken, tavak mélyén című könyv borítóját Magyari Bettina készítette, a belső illusztrációkat az SZTE Gyakorló Általános Iskolájának hetedikes tanulója, Soós Hanna rajzolta.

A  könyvben mesék adják a tartalmi alapot, a mesékről pedig közismert, hogy szorongásoldó, gyógyító hatásuk van. A mesék közben és után következnek a megoldandó feladatok, amelyek zömében a rajz, magyar, matematika, természetismeret tantárgyak köréből kerülnek ki – természetesen mind játékos formában. A történetekben a csodavilág és a valóság  elemei egyensúlyban vannak.  A mesék különlegességét az adja, hogy egy-egy részletet, vagy befejezést az olvasó ír meg saját fantáziájának tükrében. Egyrészt ettől kreatív ez a kötet, másrészt attól, hogy ahány olvasója lesz, valójában annyiféle mesekönyv születhet. Az pedig, hogy az illusztrációk színezhetőek, illetve a szereplők rajzos feladatokkal is megörvendeztetik olvasóikat, úgy gondoljuk, hogy ettől az olvasás még élvezetesebbé válik.

Előző sztori

Kilencvenegy(!) migránst fogtak legutóbb megyénkben

Következő sztori

Számítógépet kapnak a hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerekek Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek