Sport

Kiesett a Honvéd az Európa-ligából

Kiesett a Honvéd az Európa-ligából

2020. szeptember 17., csütörtök
Kiesett a Honvéd az Európa-ligából

Bármennyire is furcsa, de a Budapest Honvéd az ezt megelőző 123 nemzetközi kupamérkőzése alatt még nem találkozott svéd együttessel, így a Malmö elleni összecsapás történelminek mondható.  

A járványügyi szabályozások értelmében valamennyi nemzetközi mérkőzést zárt kapuk mögött játszanak, ez alól a magyar kupagyőztesé sem volt kivétel. A Hidegkúti Nándor Stadionban csupán a cserejátékosok, a klubok képviselői, valamint néhány újságíró üdvözölte a kezdő csapatokat, ugyanakkor a Hungária körút túloldalán szépszámú Kispest-drukkerhad gyűlt össze, hogy kivetítőn keresztül figyeljék kedvenceiket.

A tizenkettedik percben ízelítőt kaphattunk abból, amire előzetesen számítani lehetett: egy hosszú előrevágott labdát visszafejeltek a svédek, a második hullámból pedig kiugratták Toivonent, aki a tizenhatosról csupán centikkel lőtt a jobb kapufa mellé.

Nyolc minutummal később Ugrai pazar labdaátvétele után kapura tört, de a lövésre már nem maradt ereje, Johansson könnyedén hárított.

Nem sokkal ezután óriási lehetőséget puskázott el svéd bajnokság listavezetője: Mezghrani elpasszolta magát, majd egy villámgyors ellentámadás végén Toivonen lövését Baráth bevetődve – felkarral - blokkolta.

Huszonöt perc tel el a meccsből, amikor Rakip lőtt el egy lecsorgó labdát a tizenhatos előteréből, de jócskán célt tévesztett. Azonnal jött a válasz a túloldalon, Gazdag jó ütemű kiugratásával Balogh lépett ki, majd az alapvonalról Zsótérnak centerezett, de a szegedi középpályás lövését blokkolták a védők.

A 40. percben Ugrai egy szép szólót követően betört a büntetőterületen belülre, majd egy cselt követően elesett, de Papapetrou játékvezetőt ez nem hatotta meg.

Három perccel később góllá érett a svéd mezőnyfölény: Rieks tálalt Berget elé, akinek a lövését Tujvel még ki tudta védeni, de Toivonen ismétlésénél már tehetetlen volt. A találat azért is igazán fájó, mert a hatvannégyszeres svéd válogatott lesről lőtt a hálóba.

Kiszenvedett továbbjutás
A játéknap másik magyar érdekeltségű mérkőzésén Boban Nikolov góljával 1-0-ra nyert a MOL Fehérvár a máltai Hibernians FC vendégeként.

A szünetben cserével próbálta felrázni csapatát Bódog Tamás: Zsótért Szendrei váltotta.

Az 57. percben nagy egyenlítési lehetőség adódott a Honvéd előtt: Ugrai a hosszú oldalra tekert szabadrúgását Balogh élesen visszafejelte középre, a bevetődő Baráth a labdát nem, csak Johansson kapust találta el egy sárgáért cserébe.

A 67. percben eldőlhetett volna a meccs, de Rieks ziccerét hárította a kissé bizonytalanul kimozduló Tujvel.

Két minutummal később Bódog Tamás Balogh helyére beküldte az Inter Turku elleni mérkőzés hősét, Boubakar Traorét, aki nagy buzgalmában egy perc alatt összeszedett egy sárga lapot.

Negyedórával a vége előtt két nagy helyzet adódott mindkét oldalon: először Rieks tekert centikkel a kapu mellé, majd Ugrai csavarása ugrasztotta talpra az újságírókat.

A 82. percben Nalic lépett ki a védők közül és késztette nagy védésre a jó napot kifogó Tujvelt. A szlovák hálóőr négy perccel később már nem tudott segíteni: a csereként beálló Traustason kíméletlenül bombázott a kispesti hálóba, ezzel eldöntve a továbbjutás kérdését.

A Malmö a Lokomotiv Zagrebbel játszhat az EL harmadik selejtezőkörében.

UEFA Európa Liga, 2. selejtezőkör
Budapest Honvéd FC – Malmö FF (svéd) 0-2 (0-1)
Új Hidegkúti Nándor Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: A. Papapetrou (görög).
BP. Honvéd:
Tujvel – Mezghrani, Baráth, Batik, Aliji, Zsótér (Szendrei – a szünetben), Bocskay (Kesztyűs 84.), Hidi, Gazdag, Balogh (Traoré 69.), Ugrai. Vezetőedző: Bódog Tamás.
Malmö FF:
Johansson – Larsson, Ahmedhodzic, Nielsen, Berget, Lewicki (Adrian 93.), Rakip, Knudsen, Sarr (Nalic 67.), Toivonen, Rieks (Traustason 79.). Vezetőedző: Jon Dahl Tomasson.
Gól: Toivonen (43.), Traustason (86.).
Sárga lap: Mezghrani (35.) Baráth (57.) Traoré (71.) ill. Nielsen (39.) Berget (59.) Nalic (80.).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.