Később kezdődnek a bértárgyalások a vírus miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szokásosnál jóval később indulhatnak az idei bértárgyalások a versenyszférában a járvány okozta bizonytalanság miatt. Az idén az országos érdekegyeztetés keretében a jövő évi minimálbérekről is határozniuk kell a feleknek, mivel a jelenlegi, két évre szóló megállapodás 2020-ig szól - írja a Magyar Nemzet.

A járvány miatt az idén a megszokottnál később kezdődnek az országos bértárgyalások. Az első egyeztetésekre várhatóan október végén kerülhet sor – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Palkovics Imre.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, hogy a járvány miatt továbbra is nagy a bizonytalanság, ezért a szakszervezetek sem tartják életszerűnek, hogy szeptemberben érdemi tárgyalások indulhassanak a jövő évi minimálbér és a garantált bérminimum összegéről. Érdemi egyeztetésekre várha­tóan a harmadik negyedéves mutatók alapján kerül sor. Az elnök elhúzódó év végi egyeztetésekre számít.

Felidézte: az elmúlt évek egyeztetésein is nehezen jutottak eredményre a szo­ciális partnerek, az idén a koronavírus miatt kialakult helyzet és a gazdasági életben jelen lévő bizonytalanság tovább nehezítheti a megállapodás létrejöttét. Az egyezség ugyanakkor elkerülhetetlen, mivel a 2018 végén megkötött bérmegállapodás 2020-ig szólt, a kormány pedig a tapasztalatok szerint nem kíván beleszólni a szociális partnerek egyeztetési folyamatába.

Továbbra is a bizonytalanság határozza meg a versenyszféra szereplőinek mindennapjait, az adatok szerint ráadásul a járvány ismét erőre kapott. Ezért az őszi bértárgyalások várhatóan csak késő ősszel kezdődhetnek el érdemben – közölte megkeresésünkre a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ).

Kiemelték: a következő hetek sorsdöntőnek bizonyulnak, mivel a járvány hazai terjedése mellett a nemzetközi helyzet is kihatással lesz az eredményekre. Jelenleg eltérő a vállalkozások, elsősorban az iparban működő cégek helyzete: sok szereplő az elmaradt tavaszi megrendeléseket pótolja, olyan cégekről is tud ugyanakkor a képviselet, ahol elmaradnak a megrendelések.

További részletek ITT olvashatók.

Előző sztori

Akadémiai elismerést kapott az SZTE gyakorlóiskoláinak három tanára

Következő sztori

Ezúttal 37 migránst kaptak el megyénkben

Legutóbbi hasonló cikkek