Hivatalos: hétfőtől este 11 után tilos vendéglátó üzletben tartózkodni

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pénteki Magyar Közlönyben megjelentek a legújabb járványügyi szabályok. Mutatjuk a részleteket!

Kötelező maszkviselés

Az új jogszabályok értelmében a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles maszkot viselni a közösségi terekben.

Lázmérés az iskolák előtt

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti köznevelési intézménybe, valamint a szakképző intézménybe nagykorú tanuló csak abban az esetben léphet be, ha a testhőmérséklete nem haladja meg az országos tiszti főorvos által meghatározott mértéket.

A belépés során azt a gyermeket, illetve kiskorú tanulót, akinek a testhőmérséklete eléri vagy meghaladja az országos tiszti főorvos által meghatározott mértéket, a többi gyermektől, illetve tanulótól el kell különíteni, és erről a szülőt vagy a törvényes képviselőt távközlési eszköz útján haladéktalanul tájékoztatni kell.

Létszámkorlát és meghatározott záróra

A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet szerinti zenés, táncos rendezvény függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt.

A rendezvény helyszínén – az ott foglalkoztatottak kivételével – 23.00 óra után 06.00 óráig tilos tartózkodni.

A vendéglátó üzletben 23.00 óra után 06.00 óráig az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára megengedett a tartózkodás.

Az erre vonatkozó jogszabályok szeptember 21-én, hétfőn lépnek hatályba.

Fixáras koronavírusteszt

A rendeletből kiderült, hogy a járványügyi készültség idején a SARS-Cov-2 RT PCR-vizsgálattal történő kimutatás vizsgálati díja 17 ezer forint lett, míg a a SARS-Cov-2 RT PCR-vizsgálattal történő mintavétel díja 2500 forint lett.

Kiemelt képünk illusztráció

Előző sztori

Önkéntes karanténba vonult a vásárhelyi polgármester

Következő sztori

Csaknem száz hallgató kap ösztöndíjat a gazdaságtudományi karon