Közélet

Etikai vizsgálatot kérnek a Czeglédy Csabát „kisegítő” szegedi ügyvéd ellen

Etikai vizsgálatot kérnek a Czeglédy Csabát „kisegítő” szegedi ügyvéd ellen

2020. szeptember 27., vasárnap
Etikai vizsgálatot kérnek a Czeglédy Csabát „kisegítő” szegedi ügyvéd ellen

Ismétmegakasztottáka Czeglédy Csaba elleni büntetőeljárást, amit október elsejétől tárgyalt volna a Kecskeméti Törvényszék. A Demokratikus Koalícióhoz (DK) köthető ügyvéd ellen költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárás, amelyben azonban az egyik résztvevő ügyvéd miatt összeférhetetlenség keletkezett, ami miatt el kellett halasztani a tárgyalást.

Az ügyben jelenleg három vádlott védelmét ellátó védő korábban egy olyan vádlott védelmét is ellátta, aki az eljárás során egyezséget kötött. A büntetőeljárási törvény pedig kimondja, hogy ugyanazon tényállás vonatkozásában a bűnösségüket tagadó és az azt elismerő vádlottak védelmét – az érdekellentét miatt – ugyanazon védő nem láthatja el.

A szóban forgó – és az ügyet elakasztó – jogi képviselő nem más, mint Binszki József, aki a szegedi önkormányzatban a DK frakcióvezetője.

Az eset miatt Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselőjelevélben fordultBánáti Jánoshoz, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökéhez, akitől etikai és fegyelmi eljárás kezdeményezését kérte a DK-s ügyvéd ellen. Azonban ha erre sor is kerül, az nem változtat semmit a tényen, hogy Czeglédy Csabának ismét sikerült időt nyernie. Budai Gyula levelében azt írta:

„Mind etikailag, mind szakmai szempontból elfogadhatatlan Binszki József ügyvéd eljárása.”

Nem ez az első alkalom, hogy elakad a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba elleni eljárás. Az ügyet eredetileg a Szegedi Törvényszék tárgyalta volna, amelyen azonban összeférhetetlenségek sora miatt nem maradt az ügy tárgyalására jogosult bíró. Így került Czeglédy Csaba pere Kecskemétre.

Ismeretes, hogy az Altus Zrt. Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára cége, háromszor is százmillió forint körüli kölcsönt adott Czeglédy Csaba munkaerő-közvetítő vállalkozásának. A volt miniszterelnöknek egyébként ügyvédje és barátja Czeglédy Csaba, akinek ügyében az egyik vádlott a DK szombathelyi alelnökének fia, a DK szombathelyi elnöke, Szuhai Viktor, pedig az egyik büntetőüggyel terhelt iskolaszövetkezetben dolgozott.

Czeglédy Csabát korábban azzal segítette a DK, hogy felvették a párt EP-listájára, amivel ideiglenesen mentelmi jogot szerzett, és így szüneteltetni kellett az ellene kezdeményezett eljárást.

Az önkormányzati választások után pedig több baloldali vezetésű önkormányzat is Czeglédy Csaba cégét szerződtette jogi képviselőnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.