Tudomány

Posvánnyá változhat a Balaton?

Posvánnyá változhat a Balaton?

2020. szeptember 12., szombat
Posvánnyá változhat a Balaton?

A VIP által készített interjúból kiderül, a víz kémiai összetétele, a plankton, a nádas, a halak mind fontosak ahhoz, hogy egy ökológiai rendszer működését is megértsük, ne csak gyönyörködjünk benne.

- Az ökológiai rendszerek elég szeszélyesek. Sokáig tűrnek, a kedvezőtlen hatásokat kivédik, aztán hirtelen nagyot változnak. Nehéz előre jelezni. Ökológusnak lenni valószínűleg rosszabb, mint meteorológusnak. Pontos évszámot tehát nem tudok mondani, de látjuk, hogy néha napok alatt kialakulhat egy-egy lokális algásodás, majd el is múlik ugyanilyen gyorsan. Pár év alatt viszont már maga a tó is mutathat trendszerű változásokat - mondta a szakember.

A kutató szerint azonnal be kellene tiltani minden zöldterület – erdő, mező, nád – kiirtását és beépítését, és az újabb adatok szerint nagy foszforterhelést jelenthet a sok horgászcsali is.

Részletek ITT olvashatók..

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.