Egészség

Egy fertőzött három másik embert gyógyíthat meg, ha vérplazmát ad

Egy fertőzött három másik embert gyógyíthat meg, ha vérplazmát ad

2020. szeptember 16., szerda
Egy fertőzött három másik embert gyógyíthat meg, ha vérplazmát ad

A rektorhelyettes szerint az ellenanyag néhány hónapon keresztül megtalálható a betegségen átesettek szervezetében, így a várplazmájuk felhasználható az úgynevezett plazmaterápiához.

Kiemelte, hogy minden beteg jobban lett, aki eddig plazmát kapott, s a javulás - a gyulladásos panaszok csökkenése - már másnap jelentkezett.

Sőt, ha a terápiát időben végezték el, akkor ez elegendő volt ahhoz, hogy túléljék a betegséget – tette hozzá az M1 Ma reggel című műsorában.

Kitért arra is, a plazma - fagyasztva - néhány hónapig eltartható készítmény; az orvosok most az első hullám idején levett plazmákat használják fel, de ezen a héten kezdődik az új vérplazmák begyűjtése.

Lacza Zsombor szerint egy betegtől egy és három egység közötti vérplazmát tudnak levenni, s körülbelül ennyi kell a terápiához is, tehát egy donor egy betegen tud segíteni.

Szólt arról is, hogy a magyar kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy a vérplazmában található hasznos molekulákból egy koncentrátumot készítsenek és így gyógyszert állítsanak elő, de ennek az átfutási ideje egy-három év között van.

https://www.youtube.com/watch?v=bi64d9A2Jk4

(hirado.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.