Kultúra

Dél-afrikai operatőr kapta a IV. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját

Dél-afrikai operatőr kapta a IV. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját

2020. szeptember 12., szombat
Dél-afrikai operatőr kapta a IV. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját

A tavaszról szeptemberre halasztott idei rendezvényre rekordszámú, 538 nevezés érkezett. Az előzsűri ezek közül választotta ki a versenyprogramban szereplő alkotásokat, hét nagyjátékfilmet, húsz kisjátékfilmet és hét kísérleti filmet.

Szabó Gábor zsűrielnök a díjátadón hangsúlyozta, hogy a fesztivál legjobb alkotásának nem egyszerűen szép képeket kell felvonultatnia, a magas szakmai sztenderdnek megfelelő operatőri munkának valamilyen újszerű megközelítést is meg kell valósítania, emellett feltétel, hogy a film önmagában is értékes legyen.

Az öregedő bokszoló, Dudu Nyakama életét követő Knuckle City ismeretlen társadalmi közegbe viszi a nézőt, ehhez újszerű hangvételt, képi stílust teremtett, amelyet következetesen, magas szakmai színvonalon valósít meg - fejtette ki a szakember.

A kísérleti film kategória győztese a nők erejéről szól Strength című brit alkotással Luciana Riso lett. A kisjátékfilm kategória legjobbjának a szeméttelepen élő gyermekek történetét bemutató El Monstruo Invisible című spanyol alkotásért Jairo Iglesias-t választotta a zsűri. A nagyjátékfilmek közül az elismerést a változatos, mindig megújuló képi világú Styx című munkájáért Benedict Neuenfels berlini operatőr kapta.

A kritikusok díját és a legjobb fiatal operatőrnek járó elismerést Balázs István Balázs kapta Casting című filmjéért.

A diákzsűri díjá a mexikói Odei Zabaleta Imaz operatőrnek ítélte oda a fiatalokról szóló Other people című alkotásáért.

Szeged város elismerését a Don't Pass Through San Bernardino című filmért J. Daniel Zúniga S. mexikói operatőr érdemelte ki.

Hagyomány, hogy a Zsigmond Vilmos filmfesztivál szakmai zsűrije életműdíjjal ismeri el egy magyar operatőr kiemelkedő jelentőségű munkásságát. Idén a zsűri döntése alapján Máthé Tibor, többek között Az én XX. századom, a Simon Mágus, a Woyzeck, az Ópium, az Aglaja című filmek társalkotója kapta az elismerést.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.