Az egyetemi autonómia nem rombolásra szolgál

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar egyetemeknek nemcsak a nemzetközi felsőoktatás és tudományosság eredményes résztvevőinek, hanem a magyar kulturális szuverenitás erősödő alapintézményeinek is kell lenniük – hangoztatta az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten, az Állatorvostudományi Egyetem évnyitó ünnepségén.

Az MTI beszámolója szerint Kövér László hozzátette: ezt a célt szolgálja a felsőoktatásban jelenleg zajló szervezeti modellváltás is.

Kifejtette: az állam – továbbra is szavatolva az egyetemek pénzügyi stabilitását – vagyonkezelő alapítványoknak adja át a fenntartói jogokat, ezzel növelve az egyetemek önállóságát, lehetőségét és felelősségét egyaránt, hogy még gyorsabban tudjanak alkalmazkodni az átalakuló gazdasági és társadalmi viszonyokhoz.

A növekvő önállóság azonban egyetlen intézmény számára sem jelenthet „növekvő különállást a magyar valóságtól, a nemzeti és társadalmi elvárásoktól” – hangsúlyozta a politikus, hozzáfűzve: „az egyetemi autonómia ugyanis a magyar kulturális szuverenitás megerősítésére, és nem annak szétrombolására szolgál”. 

(MTI)

Előző sztori

Barcelonát megjárt szlovák válogatottat igazolt a Szeged

Következő sztori

Tehermentesítenék a tanárokat

Legutóbbi hasonló cikkek