A ferences templom és kolostor minden szeglete egy csipet történelem

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A város nyüzsgő és rohanó mindennapjaiból kizökkentő, varázslatos és misztikus világba csöppenhetünk Szeged alsóvárosában. Az 500 éves ferences templom és kolostor a Pannonhalmi Bencés Főapátság után Magyarország második legnagyobb, eredeti funkciójában máig működő egyházi épületkomplexuma.

A napjainkban is működő rendház világába, a szerzetesi élet hagyományaiba, valamint az épületegyüttes múltjába is betekintést nyerhetnek azok, akik ellátogatnak ebbe a titokzatosnak tűnő világba.

1444-ben Cesarini Julian pápai legátus a ferences rend szigorúbb (obszerváns) ágát Alsóvárosra telepítette, hogy megvédjék a katolikus hitet a huszitizmussal szemben. A 13. század elejéről származó Szent Péter ispotálytemplomot kapták meg.

A több periódusból álló építkezés első lépése a késő román stílusú épület teljes újjáépítése volt, amelyet a 14. század közepén a templomhajó és a kolostor két szárnyának építése követett. A hajóhoz utólag csatlakoztatták a szentélyt.

A templom a magyar késő gótikus építészet egyik legérettebb alkotása. Homlokzata egyszerűségével és arányaival kelt felemelő hatást. A templom alapterülete 723 négyzetméter, kívül 63,5, belül 59,9 méter hosszú. Magassága 20 méter. A főhajó hossza 36,6, szélessége 13,2 méter, a szentély szélessége 10,7 méter.

Sekrestye

A sekrestyét a 16. század első felében – a toronnyal egy időben – építették a már meglévő templom mellé, káptalanteremként. Rusztikus barokk bútorzata a 18. század közepéről való. Különlegessége az, hogy egykor itt tárolták a mellékoltárokhoz tartozó felszereléseket.

Quadrum

A kolostorépület quadrum (belső udvar) körüli kiépítése és a torony befejezése az 1713–1772 közötti építkezés eredménye. A déli kolostorszárnyon jól látható az egykori favázas fachwerk szerkezet nyoma, fölötte pedig a templom felszentelésének dátuma (1503). 

A kolostor keleti szárnya a 18. században épült meg. 1509. augusztus 5-én szentelték fel a templomot Havas Boldogasszony tiszteletére.

Gyógynövényes kert

A szegedi kolostornak a hódoltság idején 6 holdnyi kertje volt gyümölcsfákkal és orvosi füvekkel. A világhírűvé vált szegedi paprikát minden bizonnyal a ferencesek ismertették meg a helybeliekkel, amit a 18. század elején még csak a morbus hungaricus, vagyis a hideglelés elleni orvosságként használtak.

Kőtár

Az építés során a Szent Péter templom román kori faragott köveit beépítették a szentély falába és a felhúzott toronyba. Ezek jelentős részét a legutóbbi felújítás során eltávolították és jelenleg a kolostor udvarában található kőtárban tekinthetők meg.

Kegytárgy és ajándékbolt

Túránk végén meglátogathatjuk a templom oldalfolyosóján üzemelő kegytárgy- és ajándékboltot. A kínálat széles skálán mozog, a kegytárgyak mellett (keresztek, szentképek, érmék, könyvek, rózsafüzérek, képeslapok, gyertyák) találhatunk kézművestermékeket is.

A ferences templom és kolostor csak előzetes bejelentkezés után, vezetéssel látogatható.

Előző sztori

Megpróbálták ellopni Kosztolányi Dezső szabadkai mellszobrát

Következő sztori

Dél-afrikai operatőr kapta a IV. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját