Közélet

A ferences templom és kolostor minden szeglete egy csipet történelem

A ferences templom és kolostor minden szeglete egy csipet történelem

2020. szeptember 12., szombat
A ferences templom és kolostor minden szeglete egy csipet történelem

A napjainkban is működő rendház világába, a szerzetesi élet hagyományaiba, valamint az épületegyüttes múltjába is betekintést nyerhetnek azok, akik ellátogatnak ebbe a titokzatosnak tűnő világba.

1444-ben Cesarini Julian pápai legátus a ferences rend szigorúbb (obszerváns) ágát Alsóvárosra telepítette, hogy megvédjék a katolikus hitet a huszitizmussal szemben. A 13. század elejéről származó Szent Péter ispotálytemplomot kapták meg.

A több periódusból álló építkezés első lépése a késő román stílusú épület teljes újjáépítése volt, amelyet a 14. század közepén a templomhajó és a kolostor két szárnyának építése követett. A hajóhoz utólag csatlakoztatták a szentélyt.

A templom a magyar késő gótikus építészet egyik legérettebb alkotása. Homlokzata egyszerűségével és arányaival kelt felemelő hatást. A templom alapterülete 723 négyzetméter, kívül 63,5, belül 59,9 méter hosszú. Magassága 20 méter. A főhajó hossza 36,6, szélessége 13,2 méter, a szentély szélessége 10,7 méter.

Sekrestye

A sekrestyét a 16. század első felében – a toronnyal egy időben - építették a már meglévő templom mellé, káptalanteremként. Rusztikus barokk bútorzata a 18. század közepéről való. Különlegessége az, hogy egykor itt tárolták a mellékoltárokhoz tartozó felszereléseket.

Quadrum

A kolostorépület quadrum (belső udvar) körüli kiépítése és a torony befejezése az 1713–1772 közötti építkezés eredménye. A déli kolostorszárnyon jól látható az egykori favázas fachwerk szerkezet nyoma, fölötte pedig a templom felszentelésének dátuma (1503). 

A kolostor keleti szárnya a 18. században épült meg. 1509. augusztus 5-én szentelték fel a templomot Havas Boldogasszony tiszteletére.

Gyógynövényes kert

A szegedi kolostornak a hódoltság idején 6 holdnyi kertje volt gyümölcsfákkal és orvosi füvekkel. A világhírűvé vált szegedi paprikát minden bizonnyal a ferencesek ismertették meg a helybeliekkel, amit a 18. század elején még csak a morbus hungaricus, vagyis a hideglelés elleni orvosságként használtak.

Kőtár

Az építés során a Szent Péter templom román kori faragott köveit beépítették a szentély falába és a felhúzott toronyba. Ezek jelentős részét a legutóbbi felújítás során eltávolították és jelenleg a kolostor udvarában található kőtárban tekinthetők meg.

Kegytárgy és ajándékbolt

Túránk végén meglátogathatjuk a templom oldalfolyosóján üzemelő kegytárgy- és ajándékboltot. A kínálat széles skálán mozog, a kegytárgyak mellett (keresztek, szentképek, érmék, könyvek, rózsafüzérek, képeslapok, gyertyák) találhatunk kézművestermékeket is.

A ferences templom és kolostor csak előzetes bejelentkezés után, vezetéssel látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.