Közélet

A börtönök felkészültek a járvány második hullámára

A börtönök felkészültek a járvány második hullámára

2020. szeptember 7., hétfő
A börtönök felkészültek a járvány második hullámára

A koronavírus első hulláma óta a büntetés-végrehajtási szervezet a bevezetett védelmi intézkedéseit fenntartotta a munkatársai és a fogvatartottak egészségének megóvása érdekében. Mivel a vírus a zárt közösségekben jobban terjed, a járvány elleni védekezés sikeressége érdekében a börtönökben még inkább indokolt a megelőzést szolgáló szabályok betartása. A járványügyi intézkedésekről és azok szükségességének megítéléséről a büntetés-végrehajtási szervezet minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása alapján hoz szakmai döntéseket.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a járvány hatékony megelőzése érdekében folyamatos felület- és eszközfertőtlenítést rendelt el valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben, illetve gondoskodott a személyzet védőeszközökkel való felszereléséről. Minden börtönben kijelöltük az elkülönítő helyiségeket, az intézetekbe újonnan érkező fogvatartottak pedig minden esetben járványügyi vizsgálaton esnek át. Ezen felül a prevenciós higiéniai szabályok betartásáról is rendszeresen tájékoztatjuk a személyi állományt és az elítélteket. A napi többszöri kézmosás, valamint a kézfertőtlenítés lehetősége is biztosított, valamint minden fogvatartottat mosható, fertőtleníthető textil szájmaszkot is elláttuk.

A világjárvány idején is kiemelt figyelmet fordít a büntetés-végrehajtás az elítéltek családtagjaikkal való kapcsolattartására. Ennek érekében minden fogvatartott számára elérhetővé tettük a Skype-alapú élő online telefonálási lehetőséget, továbbá megnöveltük a hagyományos telefonos beszélgetések időtartamát is. Azoknak a fogvatartottaknak pedig, akik nem rendelkeznek telefonnal a szervezet saját költségére biztosítja a havi 3x5 perces telefonálást.

Skype felhasználási útmutatót is készítettünk a fogvatartottak hozzátartozói részére, hogy könnyebben megismerhessék a személyes kapcsolattartás kiváltására használható online alkalmazást.

Természetesen a bevezetett intézkedésekkel kapcsolatos – a fogvatartottakat és hozzátartozóikat is érintő – tájékoztatásnak is kiemelt szerep jut a járványidőszakban: a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága több plakátot és tájékoztató videót is készített, amelyek a fogvatartottaknak és a családtagjaiknak is hasznos információkkal szolgálnak a járványhelyzet kezeléséről, a megelőzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. A tájékoztatást szolgálja továbbá az összes magyarországi börtönben elindult járványügyi call centereink felállítása is, de a büntetés-végrehajtás a Börtönújság koronavírus-járvánnyal, annak megelőzésével és az ideiglenesen meghozott intézkedésekkel foglalkozó különszámot is megjelentetett, amelyben a helyes kézmosásról, az immunerősítő étrenden át a szabályos maszkviselésig számtalan hasznos és fontos információ jutott el a rabokhoz.

Az ügyvédi látogatás korlátozására egyetlen esetben sem került sor, a védelemhez való jog érvényesülését – a fertőzés megelőzése érdekében szükséges óvintézkedések szigorú betartása mellett – a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt is teljes körűen biztosítja a büntetés-végrehajtás.

A fogvatartottak a büntetés-végrehajtási intézetbe történő befogadásuk során egészségügyi vizsgálaton esnek át. A vizsgálatot követően – amennyiben felső légúti tünetek jelenléte nem tapasztalható – a korábban bevezetett szabályoknak megfelelően közösségbe helyezésük kizárólag 14 nap elkülönítést követően történik meg.

A büntetés-végrehajtási szervezet által meghozott megelőző intézkedéseknek köszönhetően hazánkban a mai napig egyetlen fogvatartott sem betegedett meg az új típusú koronavírussal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.