Közélet

Orbán szerint felkészítették az egészségügyet a második hullámra

Orbán szerint felkészítették az egészségügyet a második hullámra

2020. szeptember 18., péntek
Orbán szerint felkészítették az egészségügyet a második hullámra

Ha elfogy az ágy, jön a következő kórház, ha elfogy a személyzet, jön a vezérlés, erre kidolgoztunk egy haditervet – erősítette meg a kormányfő.

Tízezer ágyunk van, ahol el tudunk látni koronavírusos beteget, felkészítettük az egészségügyet.

Tavasszal időt kellett nyerni, hogy felkészüljünk, nem mondom, hogy tökéletes állapotban van az egészségügy, nem akarom azt mondani, hogy a kórházak kényelmesen működnek. 24 óráznak az orvosok és az ápolók. Most nem mondjuk, maradjanak otthon az emberek, fontos, hogy mindenki tudja élni az életét.

Az országnak működnie kell

– hangsúlyozta a kormányfő reggeli rádióinterjúban.

Az egészségügy fel van készítve, a miniszterelnök arra kéri a magyarokat, hogy tartsák be a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

– Az országnak működnie kell – hangsúlyozta. Minden olyan nemzetközi elemzés, amely a válság első hullámáról szól, a világ 25 legjobban védekező országa közé helyezte Magyarországot.

Arra, hogy várhatók-e további szigorítások, Orbán Viktor elmondta, a felelősség a kormányé és személyesen a kormányfőé, így az operatív törzzsel konzultálva és a munkacsoportokkal együttműködve hoznak döntéseket. A járványügyi szakembereknek elsőbbségük van ebben az ügyben és a kormányfő arra kéri az embereket, ne a szakembereket támadják, mert a védekezés sikerese ma elsősorban rajtuk múlik és az ő támadásukkal egyben az országot támadják. Hogy nincs szakember és elég kórházi ágy, mind hazugság – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint nem a sajtó a fő hibás a félelemkeltésben és álhírek terjesztésében, a baloldali politikusok már annál inkább, hiszen nem az észszerűségre törekednek és az állampolgárok felelős tájékoztatására, hanem a baloldal gerjesztette politikai vita zajlik, amibe beszállt a hozzájuk kötődő sajtó is.

Megvannak a feltételek a védekezésre, nincs ok pánikra, ha a baloldal is ezt mondaná, akkor a sajtó sem gerjesztené a vitát. Most igazán lehetne támogatni az országot. A belügyminiszter megkapta az utasításokat, majd megvizsgáljuk, hogyan lehet kezelni a kamuhíreket, de most kisebb gondom is nagyobb – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: nem lesz egy jó hangulatú őszünk, arra kér mindenkit, hogy készüljön fel mindenki lelkileg.

– A napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret, fiataloknak mondom elsődlegesen, nehogy ők legyenek akik megfertőzik az időseket, az idősekkel szemben a vírus az jó, aki belehal azt nem tudjuk visszahozni – mondta Orbán Viktor, hozzátette: az eszközöket megrendelték az iskolákba, október 1-től mindenhol lesz elegendő hőmérő, a Kásler és Pintér miniszter úr állja a sarat, higgadtság a kulcs szó a védekezésben. A kormány felkészült a járványra az eszközök tekintetében is.

A gazdasági operatív törzs működését illetően a kormányfő arról tájékoztatott, holnap reggel tartanak megbeszélést, amelyen a hitelmoratóriumokról döntenek. A kormány ugyanis korábban arról döntött, hogy a családok és vállalkozások hiteleik törlesztésétől eltekinthetnek a következő év január elsejéig. A cégek fele, kétharmada élt ezzel, azonban szombaton arról fognak dönteni, hogy mi legyen január után.

– Amíg nincs vakcina, addig védekezni kell – jelentette ki a miniszterelnök a gazdasági kilábalás várható időtartama kapcsán. A kormány 2 milliárdot adott az európai vakcinafejlesztésre is, azonban a kormányfő a gazdaságban látja az esélyt: ha a baloldal által tagadott számokat nézzük, Magyarországon januárban 4 millió 458 ezer ember dolgozott, augusztusban már 4 millió 513 ezer volt ez a szám. Vagyis, az áprilisi mélyponthoz képest ma 144 ezerrel többen dolgoznak – közölte Orbán Viktor. Mint mondta, speciális problémát jelent Budapest turizmushelyzete, mivel az szinte kizárólag külföldiekre épül.

Orbán Viktor az őszöd beszédről és zavargásokról azt mondta, nehéz pillanat volt, az elégedetlenség az országban az egekig csapott föl, ilyen a demokráciában soha nem történt, hogy kiáll a miniszterelnök és az mondja, hogy csaltunk.

– Kiszivárgott a felvétel, de nem az történt, hogy azt mondja, ez nem tartható, nem járulhatok hozzá ahhoz, hogy a közélet színvonala a béka alá süllyedjen, és levonjuk a konzekvenciákat.

Nem történt meg, helyette lovasroham és szemkilövetés következett. Mindenki azt várta álljak az elégedetlenség élére, akkor azt mondtam, hogy ezt alkotmányon belül kell megoldani, a kormányt alkotmányon belül kell megoldani, egyszer kell nyerni, de akkor nagyon. Tudtam tartani a szavam – zárta a beszélgetést a kormányfő.

(Kossuth Rádió, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.