Illegális bevándorlás

41 migránst és két embercsempészt kaptak el egy nap alatt megyénkben

41 migránst és két embercsempészt kaptak el egy nap alatt megyénkben

2020. szeptember 2., szerda
41 migránst és két embercsempészt kaptak el egy nap alatt megyénkben

Az egyenruhások szeptember 1-jén 0 óra és 24 óra között hat esetben összesen 26 határsértőt tartóztattak fel Röszke, Szeged, Öttömös és Ásotthalom közigazgatási területén, valamint a röszkei autópálya-határátkelőhelyen. Ellenőrzésük során a migránsok szír, marokkói, líbiai, palesztin, algériai, illetve afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A járőrök továbbá 3 határsértőt fogtak el Nagylak külterületén, akik indiai állampolgárnak vallották magukat, azonban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök az érvényben lévő magyar-román visszafogadási egyezmény alapján átadták őket a román hatóságnak.

Az egyenruhások a Röszke autópálya határátkelőhely kilépő terminálja mögötti területen egy észak-macedón és 4, magukat afgán állampolgárságúnak valló férfit tartóztattak fel. A férfiak személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.  Az észak-macedón férfi ruhájának átvizsgálása során találtak egy útlevelet, valamint egy gépkocsi indítókulcsát. A kulcshoz tartozó járművet is megtalálták a rendőrök egy közeli benzinkút parkolójában.

A nyomozók az észak-macedón férfit előállították a megyei rendőr-főkapitányságra, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellene büntetőeljárás. Kihallgatását követően a rendőrök őrizetbe vették és az illetékes ügyészségen előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

Az illegális migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség járőrei 8 határsértőt tartóztattak fel a település közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a férfiak szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A feltartóztatás helyszínén a rendőrök egy olasz honosságú Ford Galaxy típusú személygépkocsit is találtak. A jármű üresen, nyitott ajtókkal állt. Az egyenruhások területen végrehajtott kutatása során - néhány órával később -, a közeli csatornában megbújva egy szerb állampolgárságú férfit találtak. Ruházata átvizsgálása közben egyik zsebéből előkerült a gépkocsi indítókulcsa. A férfit a rendőrök előállították a Kiszombor Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás. Elszámoltatása folyamatban van.

A határsértőket a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, meghallgatásukat követően, visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.