41 migránst és két embercsempészt kaptak el egy nap alatt megyénkben

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csongrád-Csanád megyében 41 határsértővel, valamint 2 embercsempésszel szemben intézkedtek a rendőrök a tegnapi nap folyamán - közölte a megyei rendőr-főkapitányság.

Az egyenruhások szeptember 1-jén 0 óra és 24 óra között hat esetben összesen 26 határsértőt tartóztattak fel Röszke, Szeged, Öttömös és Ásotthalom közigazgatási területén, valamint a röszkei autópálya-határátkelőhelyen. Ellenőrzésük során a migránsok szír, marokkói, líbiai, palesztin, algériai, illetve afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A járőrök továbbá 3 határsértőt fogtak el Nagylak külterületén, akik indiai állampolgárnak vallották magukat, azonban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök az érvényben lévő magyar-román visszafogadási egyezmény alapján átadták őket a román hatóságnak.

Az egyenruhások a Röszke autópálya határátkelőhely kilépő terminálja mögötti területen egy észak-macedón és 4, magukat afgán állampolgárságúnak valló férfit tartóztattak fel. A férfiak személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.  Az észak-macedón férfi ruhájának átvizsgálása során találtak egy útlevelet, valamint egy gépkocsi indítókulcsát. A kulcshoz tartozó járművet is megtalálták a rendőrök egy közeli benzinkút parkolójában.

A nyomozók az észak-macedón férfit előállították a megyei rendőr-főkapitányságra, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellene büntetőeljárás. Kihallgatását követően a rendőrök őrizetbe vették és az illetékes ügyészségen előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

Az illegális migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség járőrei 8 határsértőt tartóztattak fel a település közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a férfiak szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A feltartóztatás helyszínén a rendőrök egy olasz honosságú Ford Galaxy típusú személygépkocsit is találtak. A jármű üresen, nyitott ajtókkal állt. Az egyenruhások területen végrehajtott kutatása során – néhány órával később -, a közeli csatornában megbújva egy szerb állampolgárságú férfit találtak. Ruházata átvizsgálása közben egyik zsebéből előkerült a gépkocsi indítókulcsa. A férfit a rendőrök előállították a Kiszombor Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás. Elszámoltatása folyamatban van.

A határsértőket a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, meghallgatásukat követően, visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Előző sztori

Tizenegy új fertőzöttet szűrtek ki Csongrád-Csanádban

Következő sztori

Kettős évfordulót ünnepel a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek