120 milliós szabadstrand-pályázattól esik el Szeged

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Haág Zalán kereszténydemokrata és Német Ferenc fideszes önkormányzati képviselők közös közleményéből kiderül, hogy a szegedi városvezetésnek számos alkalma lett volna szabadstrandok kialakítására, de mivel az elmúlt években nem éltek ezzel, így most jelentős támogatástól esik el a település.

– Botka László polgármestersége idején Szeged valamennyi kijelölt szabadstrandja megszűnt. Sem tavaly, sem idén nem fürdőzhettek, napozhattak kulturált körülmények között a szegediek még a városi cég által kezelt Partfürdőn sem – állapítják meg a közlemény elején.

Megemlítik, hogy sem az önkormányzat, illetve annak százszázalékos tulajdonú cége nem kezdeményezte az illetékes szakhatóságnál szabadstrand működését, miközben más Tisza-parti települések – Algyő, Csongrád, Mindszent, Szentes – összességében több százmilliós pályázati forrásból kulturált, 21. századi igényeknek megfelelő szabadstrandokat alakítottak ki.

A közleményből az is kiderül, hogy ez a lehetőség Szeged előtt is nyitva állt volna a korábbi években és nyitva áll most is.

A Kisfaludy Program Kisfaludy Strandfejlesztési Konstrukciója néhány hete megjelent IV. ütemében a Balaton, a Velencei-tó, a Dunakanyar, valamint a Duna és Tisza folyók magyarországi szakaszán lévő, „természetes fürdőhely-üzemeltetési engedéllyel” rendelkező strandjai újulhatnak meg. Ezek fejlesztése, turisztikai vonzerejének növelése és európai szinten is versenyképessé tétele érdekében száz százalékos intenzitású pályázat keretében 3 milliárd forintot osztanak szét azon szabadstrandok üzemeltetői között, amelyek 2020-ban rendelkeztek érvényes működési engedéllyel.

Így például vizesblokk, zuhanyzók, öltözőkabinok létesítésére, utcabútorok telepítésére vagy épp a terület rendezésére is felhasználható a támogatás, amelyet önkormányzatok, illetve önkormányzati cégek igényelhetnek.

Azonban a szegedi önkormányzat és illetékes cége sem 2019-ben, sem 2020-ban nem kért engedélyt az illetékes szakhatóságoktól szabadstrand üzemeltetésére, így – miközben az ország valamennyi szabadstrandja megújulhat – Szeged ebből a pályázati körből is kimarad – fogalmaz a közlemény.

Haág és Német kalkulációi szerint a korábbi négy szabadstranddal számolva csak a most megjelent pályázatot tekintve összesen 120 millió forintos pályázati támogatástól esik el Szeged.

A két jobboldali politikus a kommünikében felszólítja a városvezetést a szabadstrandok kialakításához szükséges lépések meghozatalára.

– Felszólítjuk a szegedi városvezetést, hogy tegye meg a szükséges előkészületeket, s a jövő év tavaszán kérjen engedélyt a Kormányhivataltól, illetve az ATIVIZIG-től szabadstrand üzemeltetésére, illetve figyelje az aktuális pályázati lehetőségeket, és igényeljen támogatást ezek fejlesztésére! Az ország többi szabadstrandjához hasonlóan tegye lehetővé, hogy jövő nyáron a szegediek is méltó körülmények között, kijelölt szabadstrandon napozhassanak, fürdőzhessenek, kulturált körülmények között tölthessék szabadidejüket a Tisza-parton – úgy, ahogy a korábbi évtizedekben megszokhatták – zárul a közlemény.

Előző sztori

Orbán szerint felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal

Következő sztori

A koronavírus ellenére is játszania kell a BL-ben a MOL-Pick Szegednek